RJEŠENJE ZA CIJELI SVIJET

Japan je danas svečano pustio u rad eksperimentalni fuzijski reaktor JT-60SA, trenutno najveći na svijetu.

Razvoj tehnologije nuklearne fuzije još je u povojima, no prema procjenama stručnjaka mogla bi postati energent budućnosti koji je siguran, jeftin i ne zagađuje okoliš.

Reaktor JT-60SA zajednički je projekt Japana i Europske unije. Njegov cilj je podržati još veći Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor koji se gradi na jugu Francuske, ali čija se izgradnja suočava s kašnjenjima, povećanjem budžeta i tehničkim problemima.

U nuklearnim elektranama energija se trenutno proizvodi fisijom atomskih jezgri.

U termonuklearnoj fuziji, s druge strane, laki atomi, kao što je vodik, stapaju se zajedno na ekstremno visokim temperaturama i formiraju jezgre težih elemenata, kao što je helij. Pritom se oslobađa ogromna količina energije.

Japanski tokamak JT-60SA visok 16 metara nalazi se u gradu Naka, koji se nalazi sjeverno od Tokija, a dizajniran je za držanje plazme na temperaturi od 200 milijuna Celzijevih stupnjeva.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavio je da je JT-60SA "najnapredniji tokamak na svijetu" i nazvao je početak njegova rada "prekretnicom u historiji fuzije".

"Fuzija ima potencijal postati ključnim dijelom energetske mješavine u drugoj polovici ovog stoljeća", kazala je Simson.

Voditelj projekta reaktora JT-60SA Sam Davis rekao je da će nas to postrojenje "približiti fuzijskoj energiji".

"To je rezultat suradnje više od 500 znanstvenika i inženjera te više od 70 kompanija iz cijele Evrope i Japana", rekao je Davis na današnjem otvorenju.

Prošlog decembra američki naučnici iz laserskog centra kalifornijskog državnog znanstvenog instituta Lawrence Livermore National Laboratory uspjeli su tokom nuklearne fuzije dobiti više energije nego što su potrošili u eksperimentu.

Ali američki uređaj koristi drugačiju metodu od ITER-a i JT-60SA, nuklearna fuzija se u njemu postiže pomoću lasera usmjerenih na malu gorivu metu.

Termonuklearna fuzija mogla bi postati izvor energije budućnosti jer koristi dostupna goriva, ne zagađuje zrak, proizvodi znatno manje nuklearnog otpada od sadašnjih elektrana i puno je sigurnija od današnjih nuklearnih reaktora.