Na svim kozmetičkim i dekorativnim preparatima koje koristiš naveden je rok trajanja o kojem je potrebno voditi računa kako bi izbjegla crvenilo, osip ili, čak gore, neželjene reakcije na koži.

Većina kozmetičkih proizvoda koje koristimo ima na ambalaži naznačen rok trajanja, no potrebno je znati da se isti odnosi na period prije otvaranja samog proizvoda. Rok prije otvaranja kod većine proizvoda je najčešće oko 30 mjeseci, no i to se ne bi smjelo uzimati zdravo za gotovo jer taj vijek uvijek ovisi i o načinu spremanja, temperaturama o ostalim uvjetima koji imaju utjecaj na kakvoću sastojaka.
Prema navodima stručnjaka, svu kozmetiku najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi i pritom izbjegavati pohranu u kupaonici (zbog prevelike vlage u zraku), a kremu za lice najbolje je držati na tamnom mjestu te je svakako baciti nakon što je odstajala između 6 i 12 mjeseci. 
Dobro je znati da proizvod koji je više baziran na vodi,brže će se pokvariti jer je voda idealna podloga za razvoj bakterija.   
Pouzdani trikovi
Pri nabavci i korištenju kozmetičkih proizvoda dobro je pribjeći malim trikovima poput kupovanja manjih pakiranja (posebno ako je riječ o kremi za lice), izbjegavanje dodirivanja kreme prstima nego nanošenje pomoću čiste "lopatice" ( što ne znači da puder za lice trebaš stavljati lopatom). Također, prednost daj kozmetici u tubi  jer će kroz manji otvor na proizvodu ući i manje zraka, a i manje bakterija.
Kako bi tvoje lice ostalo zdravo vodi računa o starosti kozmetike i baci sve što nisi koristili zadnjih šest mjeseci!