VRATITE IZVORNU BOJU

Koliko god da vodite računa o higijeni, čini se da su mrlje od znoja neizbježno zlo. Ipak, možete ih se riješiti koristeći proizvode koje vjerovatno već imate u svom domu.

Ove dosadne žute mrlje poznate su po tome što daju neuglednu nijansu našoj odjeći svijetlih boja, nepogrešivo koncentrisane u područjima oko ovratnika i ispod pazuha.

Ako ste zabrinuti da su ove mrlje rezultat vaše greške, možete biti sigurni da to svakako nije slučaj. Požutjele mrlje od znoja zapravo su rezultat hemijske reakcije između znoja, antiperspiranta i deterdženta, a na njih može utjecati širok spektar drugih okolišnih faktora poput specifične tkanine košulje ili minerala koji se nalaze u vodi.

Međutim, iako su potpuno normalne, to ne znači da nužno želimo da se zadrže na našoj odjeći. Redovno pranje sigurno neće škoditi kada je u pitanju uklanjanje mrlja od znoja, ali obično ne pomaže mnogo. Srećom, postoji mnogo različitih načina na koje možete vratiti svojoj odjeći izvornu boju, a sve to bez potrebe da gledate dalje od proizvoda koje vjerojatno već imate u vlastitoj kući.

Bijelo sirće

Bijelo sirće je jedan od najsvestranijih alata za čišćenje koji možete imati pri ruci, posebno ako često pravite vlastita prirodna rješenja za čišćenje. To je zahvaljujući njegovoj kiselosti i sposobnosti da ubije neke bakterije. Nekoliko prskanja može pomoći da se uljepšaju kuhinjski pultovi, skine prljavština u frižideru ili osvježi prljavi pod, ali može biti i nevjerovatno korisno za odjeću. Da biste uklonili stare mrlje od znoja, nanesite bijelo sirće na zahvaćena područja. Ostavite da odstoji nekoliko minuta ili dok ne primijetite da mrlja posvijetli, a zatim operite odjevni predmet na uobičajeni način.

Soda bikarbona

Zrnasta tekstura sode bikarbone može pomoći u uklanjanju prljavštine, a njena osnovna formula pruža neke moćne prednosti u borbi protiv mrlja. U većini recepata za čišćenje koji uključuju sodu bikarbonu, ona se miješa u pastu s vodom ili drugim uobičajenim sastojkom za čišćenje kao što je hidrogen peroksid. Čišćenje mrlja od znoja nije drugačije. Pomiješajte pastu u posudi, a zatim je nanesite na mrlju koju želite tretirati. Pustite da odstoji, operite kao i obično i uživajte u svojoj odjeći bez mrlja.

Limunov sok

Slično bijelom sirćetu, kiselost limunovog soka može biti moćno sredstvo u borbi protiv mrlja. Ako uklanjate mrlje sa delikatnijih tkanina i koje bi mogle biti oštećene nekim od grubljih sastojaka na ovoj listi, limunov sok će biti vaš najbolji prijatelj. Iscijedite ga ili kupite unaprijed cijeđeni sok u trgovini, a zatim ga pomiješajte s jednakom količinom vode. Nanesite ga na mrlju, umasirajte je da uđe u tkaninu i ostavite da odstoji oko sat vremena prije pranja.