PAZITE NA ISHRANU

Jaja su jedna od najčešćih namirnica za doručak. Dobar su izvor proteina, zdravih masti i vitamina, ali način na kojih ih jedete mogao biti štetan za vaše zdravlje.

Suprotno nekim uvjerenjima, jaja su veoma zdrava, a kokošije jaje prosječne veličine sadrži oko 72 kalorije, sedam grama proteina, oko pet grama masti, a odličan su izvor folata i D vitamina.

Liječnica Kellyann Petrucci posebno ističe spoj kolin koji se nalazi u jajima, a pomaže u izgradnji jakih staničnih membrana, a dobar je i za razvoj našeg mozga jer može spriječiti depresiju, gubitak pamćenja i tjeskobu. Jaja također sadrže riboflavin, željezo, cink, fosfor i vitamine A, B6 i B12.

Također, željela je ukazati na mit da prevelika konzumacija jaja može povećati nivo holesterola.

Ipak, Petrucci upozorava da postoje dvije stvari na koja moramo paziti dok kuhamo jaja ujutro jer bi to moglo negativno utjecati na naše zdravlje.

Prvi je očitiji, a to je s čime ih kombiniramo. Liječnica upozorava da budete oprezni pri spajanju jaja s mesom za doručak bogatim natrijem i zasićenim mastima kao što su kobasice, budući da prerađeno meso nosi čitav niz zdravstvenih rizika koji se lako nakupljaju ako su dio vaše redovne rutine.

Ona također upozorava da je važno osigurati da jaja pripremate s visokokvalitetnim mastima. Savjetovala je da jaja pržite s visokokvalitetnim mastima poput organskog maslaca.