NEIZOSTAVAN DIO IFTARA

Uskoro nam stiže ramazan, a mnogima su somuni nezaobilazni dio iftara. Uz pomoć ovog recepta ćete ga pripremiti na sarajevski način.

Potrebno vam je: 800 grama brašna, 15 grama soli, 580 mililitara vode, 10 grama šećera, 10 grama suhog kvasca, sjemenke čurekota.

Priprema

U posudu naspite 580 mililitara vode i dodajte 10 grama suhog kvasca, 10 grama šećera i dvije velike kašike brašna (max. 40 g). Promiješajte i ostavite na 20 minuta.

U drugoj posudi pomiješajte 800 grama brašna i 15 grama soli i pripremimo mjesto u sredini za smjesu s kvascem. Smjesu s kvascem dojate u brašno i miješajte dok se ne sjedini.

Stavite tijesto u mikser na lagano miješanje otprilike pet minuta. Zatim prebacite na brzo miješanje na pet minuta. Time ćete dobiti tijesto koje se razvlači bez pucanja. Zatim ostavite tijesto u posudi na sat vremena.

Prekuhajte tijesto i ponovo ga ostavite u posudi na sat vremena. Izvadite tijesto na radnu površinu i podijelite ga na pet komada po 260 grama.

Ostavite somune još 20 minuta na radnoj površini. Prije pečenja ih poprskajte vodom i pospite sjemenkama ćurekota. prskamo vodom i posipamo ih sjemenkama čurekota. Pecite ih pet minuta na 260 stepeni. Prijatno!