Sud u Londonu

Privredni sud u Londonu potvrdio je odluku Međunarodnog arbitražnog suda (ICC) kojom je Kosovu naloženo da plati 20 miliona eura britanskoj kompaniji "Contour Global" za prekinuti projekat elektrane u blizini Prištine, prenosi Klan Kosova.

U oktobru prošle godine saznalo se da je Kosovo izgubilo arbitražu sa kompanijom "Contour Global" (CG), zbog čega je bilo prinuđeno da plati 20 miliona eura odštete.

U međuvremenu, Ministarstvo pravde Kosova je tada saopštilo da su advokatska komora i ugovoreni pravni zastupnik analizirali konačnu odluku Arbitražnog suda i da će na nju podneti žalbu Građanskom sudu u Velikoj Britaniji. Ali, žalba nije usvojena u korist Kosova.

Privredni sud u Londonu je 25. aprila doneo odluku da odbije žalbu Vlade Kosova, ostavljajući na snazi preliminarnu odluku MKS.

Prema ovoj odluci, Kosovo je prinuđeno da kompaniji "Contour Global" kao odštetu isplati 20 miliona eura.

"Contour Global", od kojeg se očekivalo da izgradi novu elektranu "Novo Kosovo" (Kosova e Re) snage 500 megavata na sat, odustao je od projekta 2020. godine i tužio Kosovo arbitraži zbog nepoštovanja komercijalnog ugovora potpisanog 2017. godine.

Sudskom procesu prethodio je niz problema, od teškoće da se pronađe 1,3 milijarde eura za izgradnju, smanjenja interesovanja za energiju uglja, do dolaska na vlast Samoopredheljenja, koje nije podržalo projekat.

Pokušano je da se spor između vlade i "Contour Global-a" riješi dijalogom, ali je investitor odabrao da nakon svega tuži Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova