KORISTITE LI IH?

Jestivo ulje je osnovna namirnica koja se koristi u pripremi bezbroj recepata. Bilo da dinstate povrće, marinirate meso ili pečete hrpu kolačića, velike su šanse da posežete za flašom ulja.

Zavirite u svoju ostavu i vjerovatno ćete pronaći niz opcija koje su vam na raspolaganju. Međutim, nisu sva ulja jednaka, neka su bolja na visokoj vrućini, dok druga blistaju u preljevima za salatu. Recept nije jedina stvar koja određuje koje ulje trebate koristiti, ulja imaju različite hranljive sastave, što igra drugu ulogu u izboru.

Unatoč sličnom kalorijskom sadržaju (oko 120 kalorija po kašici), ulja za kuhanje razlikuju se po sastavu hranjivih tvari, posebno po sastavu masti. Dok neki imaju veće količine nezasićenih masti, drugi imaju veći sastav zasićenih masti. Čak i unutar kategorije nezasićenih masti, različite vrste masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene, pomažu u određivanju koliko je ulje korisno za vaše zdravlje.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Osnovna kuhinjska namirnica, vjerovatno ste čuli da je ekstra djevičansko maslinovo ulje opcija za zdravlje srca. Ne samo da je maslinovo ulje svestrano, zauzima svoje mjesto u hladnim i toplim receptima i pecivima, već je i bogato nezasićenim mastima i vitaminom E.

Glavna vrsta nezasićenih masti u maslinovom ulju naziva se oleinska kiselina. Čini se da ova mononezasićena mast ima mnoge prednosti, uključujući zaštitni učinak protiv inzulinske rezistencije i protuupalne funkcije.

Osim toga, vitamin E u maslinovom ulju služi kao antioksidans i pokazao se djelotvornim protiv mnogih bolesti i stanja.

Ulje avokada

Ulje avokada je odlično za kuhanje na visokim temperaturama, poput prženja. Također, ima suptilan ukus što mu omogućava da se koristi u kuhanju i pečenju slatkog i slanog. Slično maslinovom ulju, ulje avokada ima visok sastav oleinske kiseline, što ga čini zdravim izvorom masti.

U jednoj studiji, unos ulja avokada bio je povezan sa smanjenjem nivoa triglicerida i LDL holesterola. Visoki nivoi ovih krvnih markera mogu povećati rizik od srčanih problema.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje sadrži nezasićene masti, što ga čini zdravijom opcijom od nekih ulja. Međutim, važno je napomenuti da se ove nezasićene masti prvenstveno sastoje od omega-6 masnih kiselina, što može izazvati određene zdravstvene probleme. Omega-6 je neophodna za naše tijelo, ali prekomjeran unos može dovesti do upale i posljedičnih zdravstvenih problema.

S druge strane, visoko oleinsko suncokretovo ulje nudi rješenje, ima niži sadržaj Omega-6 uz visoku koncentraciju oleinske kiseline. Ova kombinacija čini visokooleinsko suncokretovo ulje zdravom opcijom koja se može koristiti za prženje i sotiranje, kao i alternativa puteru u pečenju.

Sezamovo ulje

Uočljiv orašasti okus ovog ulja čini ga malo manje raznovrsnim u kuhanju i pečenju. Međutim, još uvijek se može uživati u raznim jelima i čini se da pruža neke zdravstvene prednosti.

Sezamovo ulje je izvor antioksidansa koji su spojevi koji štite zdravlje vaših stanica. Ovo ulje također ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od srčanih problema, poput ateroskleroze. Postoje čak i istraživanja koja sugeriraju da bi sezamovo ulje moglo ublažiti nelagodu povezanu s osteoartritisom.

Ulje kikirikija

Iako ulje kikirikija ima neke nedostatke, ono ima mnogo potencijalnih zdravstvenih prednosti. Prvo, bogato je oleinskom kiselinom, što je karakteristika koju dijele mnoga ulja na našoj listi poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Osim toga, ulje kikirikija je dobar izvor vitamina E, pružajući antioksidativna svojstva. Nezasićene masti, poput onih koje se nalaze u ulju od kikirikija također mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.

Međutim, važno je napomenuti da ulje kikirikija sadrži i upalne omega-6 masne kiseline. Pretjerana konzumacija Omega-6 uz nedostatak Omega-3 može negativno utjecati na vaše zdravlje, stoga je najbolje ograničiti svoje izvore Omega-6 masti. Unatoč tome, s obzirom na njegov nutritivni profil, držanje ulja od kikirikija u vašoj ishrani može biti korisno, pod uvjetom da ga uravnotežite s drugim izvorima Omega-6, kao što su manje zdrava ulja navedena u nastavku.