Moja očekivanja

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Kosova Arben Gashi očekuje da će premijer Albin Kurti poslati nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu Kosova, a govoreći o zakulisnim radnjama koje su dovele do pozitivnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope rekao je da su šanse za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju veoma dobre, prenosi Reporteri.

Gashi je istakao da ne postoji stav da je Zajednica preduslov za članstvo u Savjetu Evrope dodajući da je predloženo da osnivanje ZSO bude uslov za članstvo.

"To su uradili Srbija i italijanski i mađarski poslanici. Amandmani su odbijeni", rekao je Gashi.

Kaže da je Kurti prihvatio sve sporazume kojima se nekada protivio napominjući da su ti sporazumi još štetniji za Kosovo.

"Kurti je sproveo sve sporazume i to na štetu Kosova. On je sproveo sporazum o registarskim tablicama, ugrozio odnose sa međunarodnim partnerima, ugrozio policiju, sproveo je dogovor za dokumenta za koji je rekao da su nezakoniti i neustavni", naveo je Gashi.

Dodaje da je Kurti sproveo sporazum o energetici, za koji je pričao da je nacionalna izdaja.

"Kurti je izrazio spremnost da primjeni sporazum za Zajednicu, ali traži da ga potpiše i Vučić. Ono što je Kurti uradio prije godinu dana u Briselu i Ohridu je van dogovora Ise Mustafe i Hashima Thaçija. To je najštetniji sporazum. Moja očekivanja su da će Kurti poslati nacrt statuta Ustavnom sudu", rekao je Gashi.

Govoreći o radnjama koje su se odvijale iza kulisa, a koje su dovele do glasanja poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Gashi je rekao da je kosovska delegacija bila jedinstvena ocjenjujući da su šanse Kosova za prijem u tu međunarodnu orhanizaciju veoma dobre.

"Dobra stvar u vezi sa delegacijom je što smo bili veoma jedinstveni. Mi smo kao opoziciona stranka bez oklevanja ponudili svoju podršku. Od prvog dana je postojala koordinacija", kazao je.

Navodi da su 2013. godine, kada su isto bili opozicija, zbog lošeg iskustva tokom donošenja odluka međunarodne zajednice, a sve zbog neslaganja vlasti i opozicije, odlučili da van Kosova neće voditi unutarpolitičke borbe.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri