PRVI OBROK U DANU

Širom svijeta proslavljeni dr. Tim Spector u jednoj od svojih brojnih epizoda o prehrani, koje emitira na svom YouTube kanalu, progovorio je i o doručku.

Kazao je kako je na vlastitom primjeru shvatio koliko štete tijelu može napraviti pogrešno "složen" prvi obrok u danu.

Dr. Spector je tako i u nedavnom intervjuu za BBC-jev podcast Just One Thing podijelio lično iskustvo i otkrio da je zbog lošeg izbora doručka u 10 godina dobio 10 kilograma.

Uočio je, naime, da mu se nakon doručka kojeg je prakticirao godinama događa nagli skok šećera u krvi, premda je smatrao da jede zdravo.

Njegov doručak sastojao se od tosta i marmelade, uz šoljicu čaja i čašu cijeđenog soka od narandže. To ga je navelo da proba jesti druge kombinacije, prateći šta njegovom organizmu čini dobro.

Istovremeno, organizam njegove supruge nije reagirao na isti način na istu vrstu doručka. Stoga je naglasio važnost individualnog eksperimentiranja kada je u pitanju izbor doručka.

Nakon istraživanja, dr. Tim Spector je otkrio kakav mu doručak najviše odgovara i ima najbolji učinak na njegovo tijelo.

Sada u pravilu ujutro jede doručak bogat masnoćama, koji se sastoji od punomasnog jogurta s orašastim plodovima, sjemenki i bobičastog voća.

- Ujutro pojedem punomasni jogurt s malo orašastih plodova i sjemenki i dodam bobičasto voće koje imam, bilo da je smrznuto ili svježe. A čaj sam zamijenio kafom - kazao je Spector.

Kako je ispričao, rezultati su se za njega pokazali izvrsnim, s vremenom je izgubio i izvjestan višak kilograma, ali mu se i stabilizirao nivo šećera u krvi.

- Bila je to radikalna razlika. Nisam imao skokove šećera u krvi. Također, nisam osjećao glad na poslu već u 11 sati, kao što sam je osjećao nakon tosta s marmeladom i čaja - ispričao je dr. Spector.

Izvor: Faktor/BBC