PRATITE PRIRODNI RITAM

Ljekar sa Floride Naheed Ali savjetovao je u koje vrijeme je najbolje jesti doručak i večeru kako biste smanjili svoj struk.

Dr. Naheed Ali za britanski GB News kazao je kako bi trebali uskladiti prirodni cirkadijalni ritam i vaše obroke - tako da vam dan započne u 6 ujutro uz završetak aktivnosti do 22 sata.

"Praćenje ritma posebno za doručak i večeru, može dodatno poboljšati sposobnost tijela da sagorijeva masnoće na stomaku", naveo je.

Visceralna mast – mast pohranjena duboko u trbuhu, koja okružuje želudac, jetru i crijeva – može biti najopasnija vrsta masti jer luči toksične tvari koje povećavaju krvni tlak i izazivaju upalu. Pokazalo se da ograničavanje jedenja na određeno vrijeme smanjuje visceralnu masnoću.

"Doručak bi u idealnom slučaju trebao biti konzumiran u roku od sat vremena nakon buđenja, oko 7 ujutro da bi se ubrzao metabolizam", preporučuje Ali.

U nastavku je dodao: "Večeru, s druge strane, treba konzumirati najmanje dva do tri sata prije spavanja, oko 19 sati, kako bi se osiguralo da tijelo ima dovoljno vremena da probavi obrok prije nego što se metabolizam uspori tokom spavanja".

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju. Oni sa brzim metabolizmom sagorjevaju više kalorija - čak i u mirovanju.

Jedno istraživanje je pokazalo da tijelo sagorijeva najmanje kalorija tokom kasne "biološke" noći, a najviše kalorija u "biološkim" popodnevnim i večernjim satima.

Istraživanje iz 2019. godine preporučilo je dva do tri obroka dnevno, a konzumiranje posljednjeg obroka u danu između 15 i 16 sati te izbjegavanje grickalica tokom noći.

Praćenje tog rasporeda može smanjiti holesterol, upalu i glad uz poboljšanje cirkadijalnog ritma, što je 24-satni biološki sat koji kontrolira vaš obrazac spavanja, oslobađanje hormona, apetit, probavu i tjelesnu temperaturu.