Počeo Dokufest u Prizrenu

Dvanaesti po redu Dokufest - festival dokumentarnog i kratkometražnog filma počeo je sinoć u Prizrenu i u narednih osam dana jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i najvećeg kulturnog događaja na Kosovu biće prikazano oko 250 filmova.

Tokom trajanja Dokufesta Prizren posjeti preko 50 hiljada turista iz čitavog svijeta. Grad svih ovih noći ne spava jer se organizuju i druga kulturno-umjetnička dešavanja i gostovanja poznatih i eminentnih glumaca, režisera, dramskih i muzičkih umjetnika te mnogobrojni koncerti na otvorenom.
Ove godine se filmovi prikazuju na čak deset atraktivnih lokacija tokom cijelog dana i do kasnih večernjiih časova. Pored uobičajnih lokacija  poput kina “Bistrica” sa svojom  ljetnjom baštom, improvizovanih bina na rijeci Bistrici, tri lokacije u kompleksu “Evropa”, od ovog ljeta projekcije se održavaju i u turskom institutu “Yunus Emre”, dok je najatraktivnija lokacija na staroj tvrđavi “Kaljaja” iznad starog dijela grada.
Izvršni direktor Dokufesta Eroll Bilibani kaže za naš portal da je ove godine bilo preko 2.500 aplikacija, a da je izabrano oko 250 filmova raspoređenih u više programa, od takmičarskih do programa svečanog karaktera u vidu retrospektive filmova poznatih svjetskih reditelja. 
Eroll Bilibani
"Filmovi koji su u konkurenciji za dobijanje nagrada na festivalu su takođe raspoređeni u kategorijama. Imamo kategoriju za najbolji balkanski film, gdje se takmiče filmovi koji dolaze iz komšiluka. Oni će biti prikazani nakon 21. avgusta kada ćemo imati i goste iz Sarajeva, gdje je upravo u toku Sarajevski filmski festival”, rekao je Bilibani.
On ističe da je ove godine nabavljen moderni kino-projektor koji će nakon festivala biti postavljen u kompleksu “Evropa” tako da će i u Prizrenu proraditi moderan bioskop koji je svakako nedostajao ovom gradu.
“Od prije par godina smo počeli sa kampovima pokraj rijeke Bistrice, gdje nam je konačno i opština preko svog Direktorijata za turizam i ekonomski razvoj pomogla. Obezbjedili nam lokaciju na Marašu koju održava Savez planinara Prizrena, čiji su članovi umnogome pomogli da bi se stranci ovdje osjećali što sigurnije. No sa druge strane neke opštinske strukture nemaju sluha, to je priča koja traje zadnjih par godina, i ne prepoznaju potencijal i značaj koji Dokufest ima i za ovaj grad i za Kosovo, ali i za čitav Balkan. Oni su kao predstavnici opštine pravi domaćini te bi trebali da sami uvide šta za sve nas znači predstavljanje čitavom svijetu ovog našeg starog grada. Dokufest je jedna odlična priča za čitav svijet. Druženje umjetnika, muzičara, akademika, profesora, mladih i  starih, i još puno toga. Recimo da je za širok spektar muzičkih ukusa program napravljen za sve generacije, tako da na mnogim lokacijama u gradu imamo razne performanse, koncerte i party program za mlade uz tehno muziku. Ovoga puta moram pohvaliti one mlađe sugrađane koji su se prijavili da budu volonteri, ima ih preko 300, ali i one koji su prihvatili naše goste koji dolaze iz mnogih evropskih pa i svjetskih država, te ih ugostili po svojim kućama”, istakao je izvršni direktor Dokufesta.
Od poznatih gostiju koji će tokom festivala boraviti u Prizrenu Bilibani je istakao profesora Žarka Puhovskog iz Zagreba, poznatog borca za ljudska prava Natašu Kandić, koja dolazi iz Beograda, glavnog i odgovornog urednika “E-novina” Petra Lukovića iz Beograda, publicistu Vetona Suroia i Johna Rosenblata, poznatog svjetskog režisera. 
Prizren će u narednih osam dana preko jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i najvećeg kulturnog događaja na Kosovu, ugostiti oko 50 hiljada turista, a svima vama koji još uvijek u ovih dvanaest godina postojanja niste posjetili Dokufest preporučujemo ljetnju atmosferu najljepšeg grada na Kosovu.
Vinetu Ganić