Na Edukativnom fakultetu u Prizrenu

Studenti druge generacije studija Bosanskog jezika i knjževnosti diplomirali su na Edukativnom fakultetu u Prizrenu. Osam njih je uspješno odbranilo svoje diplomske radove.

Uz prisustvo rodbine, prijatelja i kolega, u sali Edukativnog fakulteta u Prizrenu, u utorak je osam studenta druge generacije osnovnih studija na smjeru Bosanski jezik i književnost odbranilo svoje diplomske radove.
Oni su stečeno znanje tokom četiri godine studija primjenili u svoje diplomske radove i uspješno ih odbranili pred komisijom koju su sačinjavali prof. dr. Esad Kurejšepi, prof. dr. Sadik Idrizi i prof. dr. Ahmet Kasumović.
Jedan od studenata koji su uspješno završili osnovne studije na Edukativnom fakultetu je i Hermin Memiši. On kaže da su veliku pomoć u izradi diplomskih radova imali od svojih profesora. 
“Metodološki nam je puno pomogao prof. dr. Esad Kurejšepi, a za materijalni segment rada veliku pomoć su nam pružili doktori lingvističkih nauka, profesori Sadik Idrizi i Ahmet Kasumović.
Hermil Memiši tokom prezentacije diplomskog rada
Memiši ističe da je tokom četiri godine studija na fakultetu bilo je i lijepih i loših trenutaka, ali da će se uvijek sjećati samo onih najljepših. 
“Imali smo odlične profesore koji su ulagali maksimalan trud da prošire naša znanja. Najteži trenutak koji će naša grupa pamtiti dogodio se tokom prve godine studija, kad smo u jednom danu imali tri ispita, što je pedagoški, naravno, neispravno. Međutim, posle toga do kraja studija tj. u naredne tri godine uvijek smo imali pauzu između ispita što je rezultiralo visokim prosjekom ocjena svih osmero nas. U trećoj godini studija na našu sreću stigao nam je profesor - asistent Mr. Muljajim Kačka koji nam je do kraja studija pomagao i stručnim savjetima uspio da naš obrazovni profil upotpuni”, naglašava diplomac Memiši. 
On ističe da oko administracije, poslije diplomiranja nisu imali problema, zato što je koordinator u nastavi na bosanskom jeziku prof. dr. Sadik Idrizi bio uz nas, tako da su za dva dana dobili uvjerenja o završenim studijama i predali zahtjev za dobijanje diploma, koje se očekuju septembra mjeseca ove godine. 
Ipak, postoje pitanje koja muče ove diplomce a to su, šta i kuda dalje? Da li će se uopšte otvarati konkurs za bosanski jezik, gdje da upišu master studije i još mnogo toga.
Nadamo se da će im u razrješenju njihovih dilema pomoći bošnjački predstavnici u obrazovnom sistemu Kosova i da njihovi novi uspjesi neće izostati.