Na svečan način sa mnogobrojnim prisutnim gostima i zvaničnicima Kosova, prisustvovali su i gosti iz Sandžaka, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Turske.

Nakon prigodne pjesme i intonacije himne Kosova za govornicom se pojavio premijer Kosova Albin Kurti i tom prilikom se obratio prisutnima, koji prenosimo u cijelosti.

”Na ovaj dan prisjećamo se bošnjačkog sabora opkoljenog Sarajeva 1993. godine, a time i dana kada su se Bošnjaci izborili na otuđivo pravo na svoje ime. Tmurni dani bosanskohercegovačkog rata kada biva vraćen historijski naziv Bošnjak, Bošnjačka nacija i Bosanski jezik, jesu simbol izdržljivosti, ali i budućnosti Bošnjačkog naroda da se izbori za svoju slobodu, i onoga što jeste. Pokušaj asimilacije Bošnjaka poduhvat koji je tada propraćen Genocidom, govori o pokušaju negiranja egzistencije samoga naroda. Danas naziv Bošnjak je prevashodno sinonim borbe odlučnosti i istrajnosti.

Kao premijer ponosan sam na ponos Bošnjačkog naroda, težnju istog ka slobodi, afirmaciji i spoju identiteta. Isto tako sam srećan što je zvaničan jezik u upotrebi  u nekoliko opština. Republika Kosovo je domovina Bošnjaka oni koji su godinama davali doprinos u razvoju naše zemlje pored svih izazova u prošlosti. Politički predstavnici Bošnjaka su  danas sastavni dio Vlade, uticajući direktno na donošenje raznih odluka za naše društvo i interese države u cijelini. Uloga Bošnjaka u svim tim procesima je historijska i nepokolebljiva te su danas Bošnjaci sastavni dio i nerazdvojni dio našeg društva. U suštini mi zajedno dijelimo probleme svakodnevnice ka boljem stanju,  unutar naših porodica i želju ka boljitku, za šta se moramo zalagati svi jeste doprinos zajednici u svakom pogledu. Ja sam privržen ideji poštovanja svih prema svima, jednakoj podijeli, ali sudijelovanju u društvenom i političkom životu. Zbog toga vam se želim jasno obratiti porukom sa aktivnim građanskim učešćem u aktivnostima na svimpoljima te daljem doprinosu državi kroz privrednu, obrazovanje kulturu i sport.

Ured za pitanje zajednica pri Uredu kancelarije Premijera dodijelio je grantove i podršku za mlade za kulturne aktivnosti, promociju naslijeđa rukotvorina, novinarstvu, radio i televizijske programe za zajednice, kao i Kongres bošnjačkih intelektualaca Kosova. Od stotinu mladih privrednih u  naš program na šest mjeseci  praktičnog rada u institucijama naše države, 32 su iz bošnjačke zajednice. U toku je rad na raspodijeli drugih grantova koje će biti dodijeljeni NVO, koje stimuliše zapošljavanje i stručno osposobljavanje zajednice kao i biznisa koji se vodi ili se zapošljava iz bošnjačke zajednice. Za ove projekte koji su već u razmatranju nezavisnih komisija, podijelili smo 35 hiljada Eura za nova preduzeća i još 35 hiljada za NVO.


Zgrada Bošnjačkog kulturnog centra (BKC)

Poštovani, bošnjačka zajednica osim kao dio pejzaža multietničkog Kosova, može da odigra glavnu ulogu kao most saradnje i spajanja između naše države i Bosne i Hercegovine, ukidanje viznog režima, normalni protok ljudi i kapitala, usluga i roba, te u konačnici priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa između naših dviju država, čiji su narodi u prošlosti imali slične sudbine. S'toga vam želim čestitati dan Bošnjaka uz molbu za zajedničkim očuvanjem naše države, naše Republike kroz zajedničke uspijehe slavom naše tradicije i uspostavu blagostanja za sve nas. Urime, gezuar. Živeli i nek vam je sa srećom. Hvala vam na pažnji”.