Povodom "otvaranja" Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu na svom Facebook profilu se oglasila Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Republike Kosova koja je između ostalog kazala da ova generalna proba (otvaranje) je svakako nešto što druga zajednica po veličini u ovom gradu nije zaslužila, te dodala da će svečana ceremonija otvaranja našeg Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu biti upriličena 28. septembra, povodom našeg nacionalnog praznika: Dana Bošnjaka Kosova.

"Poštovane Bošnjakinje, Bošnjaci i svi naši sugrađani,

danas je najednom odlučeno da se "otvori" BKC Prizren, nažalost bez ikakve svečane ceremonije i prije funkcionalizacije istog.

Ova generalna proba (otvaranje) je svakako nešto što druga zajednica po veličini u ovom gradu nije zaslužila.

Želim da vas obavjestim da će svečana ceremonija za otvaranje našeg Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu biti upriličena 28. septembra, povodom našeg nacionalnog praznika: Dana Bošnjaka Kosova.

Da će tom prilikom biti prisutni predstavnici svih relevantnih institucija Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije ali i naše dijaspore iz Amerike i Evrope. Te predstavnici stranih misija i svi oni koji su podržavali ovu ideju svih ovih godina.

Uz velike napore koje smo uložili svih ovih godina u pronalaženju finansijskih sredstava sa centralnog nivoa i raznih spletki da u ovoj namjeri ne uspijemo, “danas” smo ostvarili našu ideju da bosnjačka zajednica dobije instituciju koja je od krucijalne važnosti za očuvanje našeg integriteta kroz kulturu, tradiciju i običaje u našem gradu, u našoj državi!

Vaša Emilija Redžepi
Potpredsjednica Vlade Republike Kosova", stoji u obavjesti na Facebook stranici.