Bošnjački kulturni centar je jedno bjekstvo od svakodnevnice, ali za Bošnjake će on prestavljati sredstvo ostanka i opstanka na ovim prostorima, govorili su i govore u Prizrenu.

Prizren je grad u kome u prosjeku živi najveći broj Bošnjaka, a koji u svojoj historiji, za razliku od ostalih nevećinskih zajednica, nikada nisu imali svoje mjesto okupljanja, centar gdje bi mogli prezentirati svoju tradiciju i kulturu.

Međutim, to se drastično promjenilo, jer će, kako stoji na zvaničnoj web stranici opštine Prizren, sutra biti zvanično otvaranje Bošnjačkog kulturnog centra.



U obavještenju piše: "Poštovani građani, pozvani ste sutra, 08. jula 2022. godine (petak), u 09:00 sati, na svečano otvaranje Bošnjačkog kulturnog centra – investicije Direktorijata za kulturu, omladinu i sport opštine Prizren. Lokacija: Kod bivše Srednje medicinska škola."

Naime, ubrzo nakon rata na Kosovu, Bošnjaci u Prizrenu su krenuli sa idejom i planom o izgradnji objekta koji bi okupio bošnjačku zajednicu na jednom mjestu, u kontekstu očuvanja identiteta, tradicije, kulture i svega što je bitno za očuvanje identiteta i samog postojanja Bošnjaka. Iako je trebalo relativno dosta vremena, sve je to i postala stvarnost, jer se uspjelo u željama i namjerama kako običnih građana, tako i predstavnika raznih institucija i organizacija, pa do bošnjaćkih političkih predstavnika koji su i direktno ukljućeni u ovaj projekat. Svi oni su naglašavali da ovaj centar neće biti predodređen samo za bošnjacku zajednicu, već će njegova vrata biti otvorena za sve zajednice, kako za nevećinske, tako i za većinsku zajednicu.

Ideja o samoj otvaranju Bošnjačkog kulturnog centra datira već dugo, a to se sutra i ostvaruje. Krajem 2015. godine je krenula izgradnja.