Nedavno je odštampan prvi udžbenik za polaznike predškolskih ustanova u nastavi na bosanskom jeziku na Kosovu. Redakcija našeg portala čestita svim polaznicima predškolskih ustanova prvi udžbenik koji je namjenjen njima.

Tim povodom kontaktirali smo autora navedenog udžbenika gospodina Arifa Halitija. Uz čestitke njemu i njegovom timu zatražili smo njegov komentar i njegov pogled na obrazovanje na bosanskom jeziku.

Autor nam se obratio emajlom i njegov odgovor prenosimo (naravno uz njegovu saglasnost) u cjelosti:



Allejkum sellam.

Hvala puno. Jeste, konačno je odštampan udžbenik za predškolsko vaspitanje za potrebe polaznika u nastavi na bosanskom jeziku na Kosovo.

Izuzetno mi je drago da je do toga došlo i jako sam kao autor ponosan na to.

Ponos je još i veći ako se zna da mi, Bošnjaci, u svojoj historiji  nastave na bosasnkom jeziku nikada do sada nismo imali jedan ovakav udžbenik.

Zahvaljujem se svojim saradnicima koji su bili dio toga.

Bez timskog rada nema uspjeha. Ipak, moram napomenuti da je ovo samo jedan udžbenik  takve vrste. Po Planu i Programu polaznicima trebamo obezbjediti i druge udžbenike. Stoga pozivam autore ostalih oblasti da i oni daju svoj maksimum kako bi se i to pripremilo. Moja teza je poznata svima onima koji se bave obrazovanjem na Kosovu. A to je da mi Bošnjaci koji živimo i stvaramo na Kosovu da jedino mi i samo mi trebamo i moramo raditi na tome da i naša djeca imaju sve udžbenike koje imaju djeca na albanskom i turskom jeziku.

Mali broj i mali tiraž nikako ne smije biti izgovor da do toga dođe.

Raduje me činjenica da naši političari polako ali sigurno shvataju taj problem i sve više i više ulažu sebe i svoj autoritet da se stanje u obrazovanju popravlja. Optimista sam i to s razlogom. Neću navoditi imena i prezimena ali pomaka ima.

Još jednom: čestitam našim najmlđjima, djeci od 5 godina njihov udžbenik uz želju da ga koriste u zdravlju, radosti i veselju.

Srdačno, Arif  Haliti.