Upornost, volja i ogromna energija neumornog kulturnog entuzijaste profesora Sadrije Bajra da se balkanski mozaik kulture i umjetnosti spoji na ovim kosovskim prostorima, a posebno u Prizrenu, gradu multietnietničnosti, različitih vjera, nacija i kultura, rezultirala je drugim po redu "Festivalom prijateljstva - Kosovo 2013".

Festival na kome je učestvovalo sedam  kulturno-umjetničkih društava sa Kosova i regiona, organiziran je u Domu omladine (bivši "Boro i Ramiz") u Prištini.
Kosovo su predstavljala društva iz većine nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima. Albansku nacionalnu zajednicu predstavljao je  KUD "Minatori" iz Kišnice, bošnjačku zajednicu je predstavljalo KUD "Podgorski Biseri" iz Prizrena, tursku KUD "Filizer" iz Prizrena i srpsku KUD "Kriva Reka" iz Gnjilana. Od kulturno-umjetničkih društva iz država u regionu učestvovale su KUD "Bihor" iz Petnjice - Crna Gora, dok su BiH predstavljala dva društva, KUD "Goražde" i KUD "Biseri" iz Kalesije.
Prije zvaničnog dijelu programa, članovi svih kulturno-umjetničkih društva su na platou Doma omladine, u svojim tradicionalnim nošnjama, odigrali jedno veliko zajedničko kolo i time pokazali da su baš oni novi ambasadori međusobnog druženja u izgradnji nekih novih mostova saradnje, drugasrtva i prijateljstva mladih u regionu, pobravši ogromne aplauze prisutnih građana Prištine. Nakon toga su vratili u "Crvenu salu" Doma omladine gdje su se redom postrojili sa svojim obilježjima i zastavama, te se tako predstavili prisutnim gostima. A gostiju je bilo iz javnog i  političkog života Bošnjaka i drugih zajednica koje žive na Kosovu, potpredsjednik Skupštine Kosova Rasim Demiri, poslanica Duda Balje, predsjednik koalicije "Vakat", Džezair Murati, predsjednik BSDAK Hilmo Kandić, zamjenik ministra obrazovanja Srboljuba Đorđević, predstavnici Norveške Ambasade, koji su dijelom i finansijski podrzali festival, predstavnik Institucije "Yunus Emre" iz Prištine, kao i Nora Loxha Sahatqiu ispred Ujedinjenih nacija, koji su, takođe, pomogli održavanje festivala. 
Svi su oni istakli značaj održavanje ovakvog jednog festivala, koji mnogo znači za napredak samog Kosova i poželjeli svima, a posebno mladima iz regiona, ugodan boravak na Kosovu te još puno ovakvih susreta mladih, gdje se razmjenjuju iskustva na polju kulture i umjetnosti stečenim na mnogim učešćima na festivalima širom Evrope, kao i značaj očuvanja tradicije, nošnje i obilježja kulture  iz mjesta, gradova i država iz kojih dolaze. 
Nakon njihovih pozdravnih govora profesor Sadrija Bajra se srdačno se zahvalivši svima, poklonio pojedinačno po jedan prigodan poklon, ručni rad  iz bogate riznice kulturnog blaga Župe i  Podgore.
Onda su nastupili učesnici festivala koji su se spletom igara i pjesmama iz svojih krajeva predstavili publici u Prištini, koja ih je nagrađivala aplauzima. 
Tokom trajanja festivala, u holu Doma omladine bila je postavljena izložba pod nazivom "Tradicionalna nošnja etničkih zajednica Republike Kosovo", profesora Sadrije Bajra, koja je bila vrlo posjećena. 
Nakon završetka Festivala članovi kulturno-umjetničkih društva iz BiH i Crne Gore su, zajedno sa članovim KUD "Podgorski Biseri",  krenuli za Prizren, gdje su u večernjim satima nastavili druženje uz prigodan kulturno-umjetnički program i Izbor za Miss Festivala. Program je počeo oko 22 sata u hotelu "Alvida" gdje su bili smješteni gosti Festivala i  gdje je prisutnima priređena nezaboravna folk-žurka na kojoj su učestvovali i stari i  mladi, te su uz pjesmu i igru i  uz domaću, prijateljsku atmosferu ostali do ranih jutarnjih časova. 
Mijenjali su se stari i novi hitovi folk muzike sa prostora ex-Ju, a za dobro raspoloženje bio zadužen "Miki-bend" iz Grnčara.
Na kraju večeri izabrana je Missice festivala. Za Miss šarma je izabrana Mia Škoro iz Goražda, Miss fotogeničnosti Dijana Tiganj iz Petnjice, drugu pratilju je Lejla Čučulj iz Prizrena, prva pratilja  Lejla Delić iz Kalesije,  Miss fotogenićnosti Dijana Tiganj, a za Miss večeri i  čitavog Festivala je izabrana Azra Tiganj iz Petnjice. Zanimljivo da je Azra rođena u Dragašu, gdje je njen otac, predsjednik KUD "Bihor", Sinan Tiganj svojevremeno radio kao profesor. Miss Festivala će predstavljati region u takmicenju za izbor Mis Balkana, koji će se krajem septembra održati u Tuzli. Nastavak ove sjajno organizirane večeri protekao je u pjesmi i igri i zavrsio se u ranim jutarnjim časovima.
Ukupan utisak sa ovog kulturnog dogadjaja je više nego impresivan. Spoj mladosti, različitih kultura, nošnji i tradicija govore da se sa ovakvim kulturnim dešavanjima treba nastaviti za dobrobit zajedničkog suživota mladih na Balkana, a da svakako najveće zasluge za ovakvo okupljanje i druženje mladih zaslužuje neumorni promoter bošnjačke kulture Prizrena i okoline profesor Sadrija Bajra.