Lakše je učiniti jedinstveni stav o podjelama

Kao da nam je politika - sudbina. Svi se oko nje vrte, a i ona vrti gdje "burgija neće". Svi imaju svoju stranu kojoj se obraćaju, svi imaju znanje, svi imaju prijedloge i svi "bistre politiku". A političari ubiru "plodove svoga rada" i nesmanjenom žestinom ide se u bošnjačko nejedinstvo.

Još jedna kap u prepunoj čaši naših podjela su prepucavanja čelnika koalicije "Vakat" i  NDS-a ko je, u stvari, prvi predao zahtjev opštinskim strukturama vlasti radi dobijanja lokacije za buduće prostorije (mogućeg) Bošnjačkog kulturnog centra (BKC) u Prizrenu.

Svi su izgledi da je (njima) lakše učiniti jedinstveni stav o podjelama, nego zajedničkim snagama stvoriti strategiju za brzu realizaciju projekta BKC Prizren. Lakše je (njima) obezvrijediti projekat BKC Prizren, nego govoriti o mogućim drugim projektima. A njih može biti i na desetine. U svim sferama (njihovog) političkog djelovanja. BKC treba informatizirati, opremiti salu, stvoriti biblioteku, kino dvoranu, "daske koje život znače"... jednom rječju - oživjeti BKC.

Naša novinarska ekipa posjetila je Rečane u Župi kraj Prizrena, koje pretenduje da bude prva buduća bošnjačka opština na Kosovu. Od skora su ovdje u prostorijama mjesne zajednice svoje kancelarije otvorile oba pomenuta politička subjekta "radi bolje i lakše komunikacije sa mještanima ovoga kraja".

Šta o nejedinstvu svojih političkih predstavnika i otvaranju kancelarija u njihovom mjestu misle mještani Rečana možete pročitati u nekoliko izjava koje smo izdvojili:

- Sada kada nam je jedinstvo najpotrebnije, naše bošnjačke stranke sa ovih prostora su se podijelile a samim tim su i naš narod podijelile tako da ne vidim neku bolju budućnost svih nas, a naročito ne budućnost naše djece. Zar o toj podjeli ne govori i podatak da u istoj zgradi otvaraju dvije kancelarije, svaka za svoj račun i sve je jasno. Šta li će tek biti pred predizbornoj kampanji, kako li će to funkcionisati  ili će biti po onoj narodnoj - jedan glas džak brašna...

- Ovo me podsjeća na ponašanje dvije najjače albanske partija na Kosovu, PDK i LDK koje su, prije par godina petnaestak dana prije početka lokalnih izbora, svako za svoj račun, otvorili po kancelariju gdje su vrbovali naše mještane za svoje interese no nakon izbora kancelarije su zaključane i nikad ih nismo više vidjeli. Moje mišljenje je da nas i u ovom slučaju očekuje nešto slično, a nakon izbora ćemo vidjeti na čemu smo...

- Pozdravljam  otvaranje tih kancelarija ali ne na taj način. Neka jedna kancelarija bude u Gornjem ili Donjem Ljubinju, ili bilo kojem  župskom selu, a druga u Rečanima jer oni ovako žele da nas podijele slično kako su to uradili i u gradu. Eto skoro su nas posjetili čelnici jedne od tih stranaka  i naveli primjer da su pronađene donacije za urbanizaciju našeg sela, tj. za pokockavanje nekih mahala. To je sve u redu, no vidite kakav nam je centar sela. Trebamo prvo urediti centar sela a sve će potom doći na red. Iskreno, od njihovih prepucavanja i obećanja boli glava...


Sva naša sela godinama tavore u iščekivanju boljeg života što im (takođe godinama) nude stare/nove političke opcije. Ljepota koja zrači iz okoline ("bjelina koja ubija") ali i iz samih mještana duboko se odražava na njihove stavove i razmišljanja o "nemogućoj misiji" o(p)stanka, rada, zapošljavanja, (ne)odlaska u pečalbu "trbuhom za kruhom" ili čekanja na doznaka iz inozemstva. Inventivnost našeg gorštaka može se usmjeriti samo pravilno vođenom ekonomskom politikom podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, seoskom turizmu, ekoproizvodnji zdrave hrane ali i gastronomskoj ponudi. Pare su kod njih, ali nikako da ih usmjere onima koji će ih pravilno iskoristiti.