Nevjerovatno otkriće

Istraživači u Švedskoj su otkrili arapska slova utkana u odjeću pronađenu u grobnicama Vikinga. To je otkriće otvorilo nova pitanja o utjecaju islama u Skandinaviji.

Ta odjeća je čuvana više od stotinu godina i smatrala se tipičnim primjerima pogrebne odjeće iz doba Vikinga. Međutim, detaljnija pretraga ovih ostataka iz devetog i desetog stoljeća je pružila novi uvid u kontakte između Vikinga i islamskog svijeta, prenosi BBC.

Na pronađenim uzorcima su svilom i srebrom utkane riječi "Allah" i "Ali", a otkrila ih je arheologinja Annika Larsson sa Univerziteta Uppsala dok je ponovo pretraživala ostatke pronađene u grobnicama u Švedskoj. Materijal na kojem su uvezane riječi je porijeklom iz centralne Azije, Perzije i Kine.

Pomoć pri identificiranju natpisa joj je pružio kolega iz Irana, uz čiju je pomoć otkrila da se utkana riječi "Ali" odnosi na četvrtog halifu Ali ibn Ebu-Taliba. Kada je druga pronađena riječ u pitanju, imali su više problema u namjeri da je odgonetnu. Kako bi to uradili, uvećali su slova i pregledali ih iz svih uglova.

- Iznenada sam shvatila da je ispisana riječ Allah – kazala je Larsson.



Nakon ovog otkrića pronađena su utkana imena na još najmanje deset primjeraka odjeće, što je otvorilo pitanje sudbine osoba koje su ukopane u te grobnice.

- Mogućnost da su u ove grobnice ukopani muslimani se ne može isključiti. Znali smo na osnovu DNK analize iz drugih vikinških grobnica da su neke ukopane osobe vodile porijeklo iz Perzije ili drugih mjesta u kojima je islam bio dominantna religija. Međutim, veća je mogućnost da je ova vikinška pogrebna odjeća bila inspirirana islamskim idejama poput vječnog života i raja nakon smrti – izjavila je Larsson.

Njen tim sada nastoji ustanoviti geografsko porijeklo tijela pronađenih u grobnicama, što bi, vjeruju švedski istraživači, moglo ponuditi odgovore na sva pitanja.

Kontakti Vikinga sa islamskim svijetom su još ranije utemeljeni zahvaljujući istraživanjima historičara, a na sjeveru Evrope su pronađeni i novčići koji potječu iz dijelova svijeta u kojima je preovladavao islam. Prije dvije godine su istraživači pri preispitivanju srebrenog prstena pronađenog u grobnici ženske osobe u Birki pronašli ugraviranu frazu "za Allaha".

Ono što posljednje otkriće čini jedinstvenim jeste prvo pominjanje halife Ali ibn Ebu-Taliba na predmetima pronađenim u Skandinaviji.