U okviru Dana Bošnjaka Kosova, u amfiteatru Univerziteta u Prizrenu, dotkoratant bosanskog jezika i književnosti, profesor Muljaim Kačka, u prisustvu prodekana dr. Sadika Idrizija i studenata, organizirao je predavanje dr. sci. Alena Kalajdžije, predsjednika Institua za jezik u Sarajevu, vrsnog poznavaoca historije bosanskog jezika.

Studenti iz nastave na bosanskom jeziku, imali su jedinstvenu mogućnost da čuju neke detalje o počecima uvođenja bosanskog jezika.

Kalajdžija je na početku istakao da je stvorena pogrešna predstava u javnosti da je standardni jezik u BiH uveden zahvaljujući Benjaminu Kalaju, dodajući da postoje naučni dokazi da je to urađeno još u vrijeme Osmanlija, dok standardna forma, prolazeći kroz proces, se koristi još u XVIII vijeku.

Govoreći o različitim historijskim kretanjima, profesor Kalajdžija je naglasio da postoji standardni oblik bosanskog jezika i dijalekti unutar njega, i da je pogrešna konstatacija da postoji istočna i zapadna varijanta.

“Ovo predavanje je rezultat kontakta sa zvaničnicima Instituta za jezik, posebno sa dr. sci. Alenom Kalajdžijem, ostvaren tokom naše dvodnevne manifestacije Susreti bosnista 2016., koju su u Mostaru, Ljubuškom i Stocu, krajem aprila, organizirali Bosanska lingvistička akademija, Udruženja Prijatelja knjige i Matičnog odbora Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, koja je okupila 200 učesnika, studenata i profesora bosanskog jezika i književnosti iz zemlje i regiona, sa sedam univerziteta: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Novi Pazar i Prizren”, naglasio je Kačka, koji je dodao da je sa Inistitutom za jezik dogovorena dalja saradnja, posebno u sferi održavanja seminara za prosvjetare iz nastave na bosanskom jeziku na Kosovu.