Mještani Gornjeg Ljubinja odlučili

Da će se vjekovna tradicija "Kolektivne sunet-svadbe" i dalje održati je i jednoglasna odluka zbora građana Gornjeg Ljubinja održanog tokom ovog vikenda na kojem su prisustvovali, pored domicilnog stanovništava i oni mještani koji žive i rade u zemljama zapadne Europe.

Zbor građana je održan u subotu u prostorijama Mjesne zajednice ovog najvećeg bošnjačkog naselja u Župi nadomak Prizrena na kojem je dominirala tema održavanja kolektivne "Sunet-svadbe Gornje Ljubinje 2016".
Tradicija stara više od sto godina - kolektivna sunet-svadba organizira se svakih pet godina. Opštenarodno veselje traje tri dana sa bogatim sportsko-kulturnim programom koji privlači veliki broj gostiju, domaćih i inostranih novinara, a u organizaciji učestvuje čitavo selo. Svakako, najatraktivniji su pehlivani, rvači iz nekoliko zemalja, koji se takmiče u svim kategorijama ove borilačke vještine, a nastupaju i poznate ekstradne pjevačke zvijzde sa prostora bivše Jugoslavije.
Prema riječima zvaničnika rukovodstva Mjesne zajednice Gornjeg Ljubinja do sada je prijavljeno oko stotinak mališana spremnih za kolektivno sunećenje, te su predložena tri moguća datuma održavanja ceremonije ove vjekovne tradicije. Prema tome, ostavljen je prostor usaglašavanja domicilnog stanovnistva i onih koji žive u drugim i u zemljama zapadne Europe ponuđenim datumima: 22., 23. i 24. jula 2016., 1.,2. i 3. avgusta 2016, i 5.,6. i 7. avgusta 2016. O tačnom datumu održavanja kolektivne sunet svadbe "Gornje Ljubinje - 2016" odlučiće se na narednom zboru građana zakazanom za naredni vikend.