Vjernici s radošću dočekuju ramazan

Prema zvaničnom kalendaru Islamske zajednice u BiH večeras, nakon akšam namaza, nastupa mjesec ramazana. Nakon večerašnjeg zalaska sunca, prema islamskom lunarnom kalendaru, nastupa mjesec ramazana koji, ove godine, traje 29 dana.

Ramazan je u islamskoj tradiciji poseban mjesec, a njegovo najznačajnije obilježje je post. Postači se, od zore pa do zalaska sunca, ustežu od tjelesnih užitaka, jela i piće, ali i svih drugih negativnosti kao što su laž, ogovaranje, ružan govor, nedolično ponašanje...
Prema islamskom vjerovanju, jedan od osnovnih smislova posta jeste da je to sredstvo pomoću kojeg se postiže svijest o postojanju Boga.
Post u vrijeme ramazana je za muslimane jedna od pet temeljnih dužnosti, odnosno uvjeta, kojima potvrđuju svoju vjeru.
Pored posta, ramazan je i mjesec u kome muslimani dočekuju dvije mubarek (blagoslovljene) noći: Lejletul-Bedr u 17. noći Ramazana i Lejletul-Kadr u jednoj od neparnih noći posljednje trećine ramazana. 
Ove godine Lejletul-Bedr će biti obilježen u petak 3. jula, dok će 27. noć ramazana, za koju se vjeruje da je Lejletul-Kadr, biti obilježena u ponedjeljak 13. jula. Bajram-namaz je u petak 17. jula.
Poseban značaj ramazana jeste i to što je u ovom mjesecu, u noći Kadra, počela objava Kur'ana Časnoga Božijem Poslaniku Muhamedu, a objava je trajala pune 23 godine.
Posebna specifičnost ramazana jesu sehuri, iftari te ramazanska druženja. Ovih godina ramazan nam dolazi u ljetnim mjesecima pa će vjernici postiti i po 17 sati.
Zajednički iftari su idealna prilika za okupljanje porodice, rodbine, komšija i prijatelja. U islamskoj tradiciji oni koji nahrane postača imaju posebnu nagradu kod Boga, pa se već od prvih dana ramazana organiziraju zajednički iftari.
Ramazan je i mjesec posebnih dova (molitvi), ali i namaza koji su specifični samo za ovaj mjesec. Najpoznatiji namaz u vrijeme ramazana svakako je teravija – dobrovoljni namaz koji se klanja nakon jacije namaza.
Teravije će se ove godine klanjati oko 10 sati i 30 minuta, a zbog toplog vremena sve je češća pojava da se teravije klanjanju u haremima džamija ili na otvorenim mjestima što predstavlja poseban doživljaj.
Tokom ramazana mnogi vjernici, posebno oni koji su u mogućnosti, praktikuju i obavljanje noćnog namaza. Zajedničko klanjanje noćnih namaza organizira se posebno u zadnjoj trećini ramazana.
Ramazan je i opći poziv na činjenje dobra svake vrste jer su nagrade za učinjeno dobro djelo u vrijeme ramazana mnogostruko veće nego izvan ramazana.
Rešad Kadić je, pišući o Mula Mustafi Bašeskiji, poznatom sarajevskom ljetopiscu i pjesniku, u njegova usta stavio i ove riječi: 
“Kad bi me neko upitao šta mi je na ovom svijetu najžalije ostaviti, rekao bih: sabaha, behara i iftara. Ko zna kakva se ljepota u tome krije, razumjet će”.
Zelenilo, još poneki behar, iftari i sabahi su tu...