Svečanost

Za početak nove 1445.hidžretske godine, stari ogrtač Kabe je skinut i zamijenjen novim (kiswa) koji je proizveden od čiste svile obojene u crno, svilenim i zlatnim nitima kojima se ispisuju ajeti iz Kur'ana.

Svečanost mijenjanja ogrtača Kabe-Bejtullaha, započela je nakon jacije namaza, 18. jula, sa nastupanjem nove 1445. hidžretske godine. Ogrtač Kabe ranije se mijenjao u vrijeme hadžskog Bajrama, a prije dvije godine je donesena odluka da to bude za novu hidžretsku godinu.

Prije postavljanja novog ogrtača, Kaba se pere zemzem vodom, a nakon toga se 'odijeva' - svaki zid Kabe posebno - visina ogrtača je 14 metara, dužina 47 metara, a širina 95 cm. Za izradu je utrošeno 700 kilograma sirove svile i 120 kilograma svilenih i zlatnih niti.

Pojas koji okružuje Kabu, ukrašen je vezom od pozlaćenog srebrnog konca i ispisani su ajeti iz Kur'ana. U Kabi je ugrađen i Crni kamen (Hadžerul esved) koji se nalazi na uglu zida, pored vrata.

Kaba je kroz historiju mijenjala svoje ogrtače, a crnim ogrtačem Kaba prvi put je pokrivena 1225. godine što je učinio abisinski halifa El-Nasir. Od tada do današnjih dana Kaba se pokriva crnim ogrtačem.

Prema predanju, Kabu je prvi sagradio Ādem, a.s., učinivši je prvim hramom na Zemlji, na istim temeljima je obnovio Ibrahim a.s. U vrijeme Muhammeda a.s. temeljito je renovirana, a od tada do danas, o Kabi brine najbolji tim stručnjaka.



Fena