Poznati datumi

Islamska zajednica Kosova objavila je takvim (kalendar) u kojem su istaknuti datumi za mubarek dane i noći u 2024. godini.

Prva mubarek noć već je u januaru. Naime, Lejletu-r-regaib je 11. januara 2024, a riječ je o noći u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se dovama, dobrovoljnim namazima, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Potom, u februaru, druga mubarek noć, i to Lejletu’l-miradž (6. februar 2024). Ovo je noć, kako se vjeruje u islamu, u kojoj je Muhammed uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine.

"Božiji Poslanik je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa (Lotosa nad sedmim nebom) ili još bliže Uzvišenom. Tu se Poslanik susreo sa nekim poslanicima, a razgovarao je i sa Uzvišenim Bogom. Na miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči tkz. ettehijat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza. Ovaj dan je i Dan vakifa – onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih".

Lejletu-l-berat, još jedna mubarek noć, je 24. februara 2024:

"Petnaesta noć mjeseca ša’bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu’l-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ona navješćuje skori dolazak mubarek mjeseca ramazana."

A, prema ovim informacijama, prva teravija je 10. marta 2024. (nedjelja).

Sa akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan, te se prva teravija klanja to isto veče, što znači da je prvi dan ramazana 11. mart 2024. (ponedjeljak).

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimanke i muslimane. Post traje mjesec dana, od zore do zalaska sunca i ovo je "treći temelj islama".

Lejletu-l-bedr – sjećanje na Bitku na Bedru - obilježit će se 26. marta 2024, a Lejletu-l-kadr 5. aprila 2024.

Lejletu-l-kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur’ana. To je "noć bolja od hiljadu mjeseci, a u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake". U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane.

"Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice", navodi se.

Prvi dan ramazanskog bajrama je 10. april 2024. (srijeda). Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Kurban-bajram je 16. juna 2024. (nedjelja), a Nova 1446. hidžretska godina 7. jula 2024; Dan Ašure – Jevmu-l-Ašura je 16. jula 2024.