Povrede prava

Pravni centar Hisham Mubarak otkriva da je van okvira zakona ubijeno više od devedeset žena.

Egipatska koordinacija za ljudska prava i slobode (ECRF) saopćila je da su egipatske snage sigurnosti privele 1993 žene i djevojke, među kojima i maloljetnice, još od vojnog udara 3. jula 2013.
Prema najnovijim statistikama, u egipatskim zatvorima trenutno se nalaze 44 žene, 13 žena su pravosnažno osuđene, 34 su uhapšene iz predostrožnosti, šest se vodi kao prinudno nestale, 106 ima zabranu putovanja, a od 93 je konfiskovana imovina.  
Pravni centar Hisham Mubarak otkriva da je van okvira zakona ubijeno više od devedeset žena, zabilježeno je pedeset slučajeva silovanja i više od pet stotina slučajeva isključenja s Univerziteta. 
Tu je i slučaj dvije sestre, Sare i Rane, koje su uhapšene prije dvije godine. Sara trenutno čeka da se vrhovni muftija izjasni o smrtnoj presudi koja je donesena protiv nje u slučaju poznatom u medijima kao "bombaški napad na nigerijsku ambasadu", dok druga sestra čeka na presudu u istom predmetu.   

Mučenja i hapšenja

Slučaj sestara Sare, 28-godišnje doktorice, i Rane, 26-godišnje farmaceutkinje, desio se sredinom septembra 2015. Jednog jutra, dok su se vozile s ocem Abdallahom Abdul Moneimom al-Sawijem, profesorom hemije na Univerzitetu Banha, autoputom Kairo-Aleksandrija, presreli su ih pripadnici sigurnosnih snaga i uhapsili.
Abdullah je pronađen na zemlji nedaleko uz autoput, dok su dvije djevojke odvedene u nepoznatom pravcu. Nekoliko dana kasnije pojavile su se pred Vrhovnim državnim tužilaštvom radi otvaranja istrage protiv njih u slučaju bombaškog napada na nigerijsku ambasadu.    
Kada je Abul Rahman, Sarin i Ranin brat, pokušao upoznati svijet s tragedijom ove porodice preko društvenih mreža i satelitskih kanala koji emitiraju program u inostranstvo, zadesila ga je ista sudbina kao i njegove sestre, zbog čega je otac Abdullah doživio šok i ostao vezan za postelju.
Jedna od rodica kaže da su Sara i Rana bile podvrgnute mučenju strujnim kablom za vrijeme istrage kako bi priznale zločine za koje nisu odgovorne, kao i da je Sara prebačena na odjel za izvršenje smrtnih kazni nakon presude i slanja slučaja vrhovnom muftiji da se o njemu izjasni. 

Povrede prava

Apsurdno je da je u aprilu 2016. godine predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi najavio da će 2017. godina biti godina žena, naglašavajući svoju posvećenost političkom, ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena u državi.
Aktivistica Salma al-Khashin kaže: "Čim je Al-Sisi najavio godinu žene, počela je serija hapšenja žena", dodavši da "snage sigurnosti privode bračne parove kako bi njihova djeca bila prepuštena neizvjesnoj sudbini".
Prije dvije godine doktorica Basma Refaat otišla je da posjeti svoga muža u zatvor a onda je i ona uhapšena, dok je njihovo dvoje djece, od kojih najstarije ima samo pet godina, ostavljeno bez roditeljskog staranja. Prema statistikama, u zatvorima se nalazi više od 15 majki koje su odvojene od djece.
Aktivistica Al-Khashin, koja je uhapšena u februaru na aerodromu u Kairu i oduzet joj je pasoš, kaže da postoji mnogo dokumentiranih slučajeva mučenja i seksualnog uznemiravanja žena u zatvorima.
Manar al-Tantawi, supruga uhapšenog novinara Hishama Jafara, ukazala je na probleme sa kojima se suočavaju supruge i majke zatvorenika tokom suđenja i posjeta zatvorima. 
Za Al Jazeeru kaže da su mnoge žene izložene seksualnom uznemiravanju prilikom pretresa prije ulaska u sudnicu i posjeta zatvoru. U slučaju da se "žene tome suprotstave, prijeti im se zatvorom, zabranom posjete ili ulaska u sudnicu".
Borac za ljudska prava Amr Abdel Hadi usporedio je način na koji egipatski režim tretira žene s "odnosom cionističke tvorevine prema Palestinkama". Smatra da to predstavlja otvoreno kršenje Ustava, zakona i svih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.   
Abdel Hadi je podsjetio na napade egipatske vojske u 2011. godini, u vrijeme kada je Al-Sisi bio ministar odbrane, na demonstrantkinje okupljene na Trgu Tahrir u više slučajeva, pored toga što su provođene mjere takozvanih "testova nevinosti" na nekim od privedenih žena.