Iranski vrhovni vođa

Reagan je bio moćniji i pametniji od Trumpa, ali i bolji u prijetnjama, pa nije uspio, poručio je iranski vrhovni vođa.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei smatra da američki predsjednik Donald Trump neće uspjeti u svojem tvrdom stavu prema Iranu te da je Teheran jači nego u doba "moćnijega i pametnijeg" Ronalda Reagana.
"Reagan je bio moćniji i pametniji od Trumpa, ali i bolji u prijetnjama, i on je išao na nas i srušio nam avion", rekao je ajatolah Khamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.
Američki borbeni zrakoplov 1988. godine je srušio iranski putnički zrakoplov iznad Zaljeva pri čemu je poginulo svih 290 ljudi u avionu u incidentu za koji je Washington rekao da je greška.
Teheran je rekao da je to bio namjerni napad na Iran koji je tada bio u ratu sa susjednim Irakom.

'Uzaludan Trumpov trud'

"No, Reagana više nema i prema našem vjerovanju stigla ga je Božja osveta, a Iran je od njegova doba napredovao na svim poljima", dodao je Khamenei.
"Taj će se trend nastaviti i za vrijeme sadašnjega američkog predsjednika i svaka nada s njihove strane da bi se Islamska Republika mogla povući ili oslabiti uzaludna je", poručio je.
Trump je u listopadu odbio potvrditi da je Teheran ispunio obveze iz sporazuma postignutog 2015. sa svjetskim silama i upozorio da bi se mogao ultimativno povući iz sporazuma.
Najavio je i zaokret u američkoj politici u govoru u kojemu je govorio o agresivnijem pristupu prema Iranu zbog njegova nuklearnog i balističkog programa i potpore naoružanim skupinama na Bliskom istoku.