Odgovor na evropske

Turski predsednik Revep Tayyip Erdogan pozvao je u petak svoje zemljake u Evropi da imaju po najmanje petoro djece, rekavši da je to najbolji odgovor na evropske "nepravde".

Erdogan je to, kako javlja AP rekao, tokom kampanje za referendum u Eskisehiru, na kojoj pokušava da dobije što više pristalica za ustavne reforme koje će mu omogućiti veće predsjedničke ovlasti. 
"Odavde kažem mojim građanima, mojoj braći i sestrama u Evropi...Obrazujte svoju djecu u boljim školama, idite da živite u boljim četvrtima. Vozite najbolje automobile. Živite u najboljim kućama. Ne pravite troje, već petoro djece. Jer vi ste budućnost Evrope. To će biti najbolji odogovor na nepravdu prema vama", rekao je Erdogan.
Od kako je turskim ministrima onemogućeno da učestvuju na mitinzima podrške Erdoganu u Evropi, turski lider je oštrim frazama zasuo zemlje starog kontinenta, posebno Holandiju i Njemačku.
U nekoliko je navrata optužio Evropu da se ponaša kao "nacistička Njemačka" i da diskriminiše Turke.
"Ovo je najbolji odgovor na bezobrazluk koji ste pretrpjeli, na neprijateljstvo, na ono što su vam zgriješili", rekao je Erdogan sunarodnicima u Evropi u uživo emitovanom govoru.
Oko 2,5 miliona turskih građana sa prebivalištem u Evropi imaju pravo glasa na referendumu koji će se održati 16. aprila.