Plan repatrijacije

Ubrzavanje povratka odbijenih azilanata dat će Njemačkoj mogućnost da prihvati one koji su u vanrednoj situaciji.

Njemačka, u koju je od 2015. godine došlo više od milion tražitelje azila, najavila je planove za ubrzanje deportacije onih čiji su zahtjevi za azil odbijeni.
To je najavljeno nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa guvernerima 16 njemačkih provincija, na kome se razgovaralo o planu repatrijacije, čiji bi nacrt brzo trebalo da bude izrađen.
"Ono o čemu smo razgovarali su neophodni uvjeti za nas, kako bismo i dalje bili zemlja u koju su dobrodošli oni koji traže zaštitu", rekla je Merkel poslije sastanka.
Prema njenim riječima, ubrzavanje programa povratka za tražitelje azila čiji je zahtjev odbijen, "dat će Njemačkoj mogućnost da prihvati one koji su u vanrednoj situaciji".
Kako se navodi, neke od planiranih mjera su osnivanje nacionalnog centra za deportaciju u cilju koordinacije saveznih i državnih operacija, kao i finansijski podsticaji za one koji dobrovoljno odluče da se vrate.

Kontrola telefona

Njemačka želi i povećati pritisak na one zemlje koje odbijaju da prime nazad svoje građane ili da ometaju proces, prenosi AFP.
Ovaj sastanak postavio je pravila za ubrzavanje deportacije onih koji pokušavaju sakriti svoj pravi identitet ili počiniti zločin.
Savezna kancelarija za migracije imat će pravo da kontrolira mobilne telefone tražitelja azila ako njihov identitet ne može biti jasno određen.
Merkel je postavila protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom za jedan od glavnih političkih ciljeva u ovoj godini, objavio je prije dva dana Spiegel Online.
"Ono što nam je najvažnije u mjesecima koji dolaze je vraćanje, vraćanje i još jedanput: vraćanje", rekla je Angela Merkel na nedavnom sastanku zastupničkog kluba demokršćanske unije CDU/CSU, kako prenosi Spiegel Online.
Vlada Angele Merkel je pod pritiskom da djeluje, jer je priliv izbjeglica ojačao desno krilo populista i anti-migrantski pokret, a porastao je i broj zločina krajnje desnice počinjenih iz mržnje, dodaje francuska agencija.