Pet kosovskih Albanaca i jedan Turčin, među kojima jedan funkcioner migracione službe i dvoje nekadašnjih zaposlenih u istoj službi - uhapšeni su u Švicarskoj zbog korupcije i izdavanja lažnih boravišnih dozvola.

"Ključna figura" u cijelom poslu bio je, kako navodi švicarski "Blick", dvadesetpetogodišnji građanin Kosova, Patriot A., koji je pored švicarskog pasoša imao i "tamnu prošlost", prenosi portal "Kossev.info".

Navodno je upravo Patriot. A. od 2014. do 2016. godine vodio firmu "Aliu Big Team" u Belinconi, kantonu Tičino, koja se bavila građevinskim radovima.

Blick dodaje i da je Patriot A. hapšen na Kosovu i osuđen na šest mjeseci zatvora, da je njegovo ime bilo na međunarodnim potjernicama, a da mu se sada pripisuje trgovina ljudima, falsifikovanje, aktivna korupcija i kršenje zakona o strancima.

"Kompanija nije nudila samo malterisanje, zidanje, farbanje i izdavanje skela. Oni su posredovali i kada je u pitanju osoblje - ilegalni građevinski radnici. I ne samo u radovima u Tičinu, već i i širom Švicarske. Patriot A. je unovčio hiljade franaka," navodi Blick.



Radnici su bili sa Istoka i zemalja koje nisu članice Evropske unije. Da bi radili u kantonu Tičino njima je izdavana boravišna dozvola, uz pomoć, dodaje ovaj portal, saučesnika u vlasti. Cijena je bila 1.000 franaka po osobi.

Sudski proces je u toku, glavnoosumnjičeni je funkcioner u Kancelariji za migracije i njegove kolege. Na meti istražitelja bio je i brat Patriota A. koji je nakon hapšenja u utorak djelimično i priznao djela.

Istraga je, međutim, i dalje u toku i ne isključuje i hapšenja drugih lica.