Strašno!

Islamska država objavila je video-snimak na kom se vide dvojica navodnih turskih vojnika koja su živa spaljena u Siriji.

Snimak traje 19 minuta i objavljen je pošto je Ankara potvrdila da će se boriti protiv terorizma u Siriji - što je bio odgovor na pogibiju 16 turskih vojnika u sukobima.

Snimak počinje prizorima bombardovanja, ranjene i mrtve djece i razaranja, koji traju desetak minuta. Zatim se vide dva muškarca u uniformama koja su izvučena iz kaveza, a potom vezana.

Ubica je, govoreći na turskom, uputio kritike turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i pozvao na razaranja u Turskoj.


Turska vojska saopćila da je izgubila kontakt s dvojicom svojih ljudi

Zatim je pritiskom na dugme aktivirao vatru, koja se polako širila do zarobljenika, a zatim ih zahvatala malo po malo dok nisu živi izgorjeli. Snimak je suviše brutalan za emitovanje.

Ovi snimci podsjećaju na slučaj jordanskog pilota Maza el Kasasbeha, kojeg su uhvatili džihadisti u decembru 2014. godine u Siriji kada se njegov avion srušio. Jordanski pilot je, također, živ spaljen u kavezu, podsjeća agencija AFP.

Novinska agencija Amak, koja je povezana sa Islamskom državom, prošlog mjeseca je objavila da su džihadisti oteli dvojicu turskih vojnika.

Istovremeno, turska vojska je saopćila da je izgubila kontakt s dvojicom svojih ljudi.