Novi način funkcionisanja terorista

Kad se usporedi ono što je uloženo s rezultatom koji je postignut, napad na Božićni sajam ispred spomen-crkve Cara Wilhelma u samome srcu nekadašnjega Zapadnog Berlina uspješniji je i od terorističkog napada na nebodere “blizance” World Trade Centera u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

U napadu 11. septembra ubijeno je više ljudi, njih 2700, odnosno 142 po napadaču, jer je sudjelovalo 19 terorista na čelu s Mohamedom Atom. U napadu kamionom u Nici u julu ove godine Mohamed Lahouaiej Bouhlel ubio je 86 osoba, u Berlinu se broj mrtvih dosad popeo na 12, uz 48 povrijeđenih. Međutim, kad se uračunaju uloženo vrijeme i novac, napad u Berlinu mnogo je uspješniji od udara na njujorške “blizance”, izračunao je tiražni njemački dnevni list Bild u tekstu “Matematika terora”, prenosi Jutarnji.

Da bi oteli avione i zabili ih na nebodere koji su bili simbol Manhattana, teroristima su trebali mjeseci i mnogo novca. Prva prepreka bio ime je ulazak u Sjedinjene Države, potom ubaciti se u letačke škole... Jako skupo, ako samo uračunate smještaj i hranu za 19 terorista sve to vrijeme. Al-Qa’ida je morala uložiti puno novca u pripremu i izvedbu napada koji je promijenio svijet.

Za razliku od visokosofisticirane al-Qa’idine operacije otimanja aviona, napad na Božićni sajam u ponedjeljak navečer u srcu Berlina sličan je onome u Nici: umjesto profesionalaca, i ovdje imamo terorista-amatera za volanom kamiona, bez eksploziva, bez spektakularne eksplozije, bez ludog specijalca koji će s kalašnjikovom u ruci sijati smrt.

Napadi u Berlinu i Nici pokazuju kako se od septembra 2001. promijenio svijet, a s njim i globalni terorizam, piše Bild. Dok su 2001. teroristima još trebali mjeseci pripreme za složenu organizaciju kompliciranog i skupog napada kako bi dobili nepodijeljenu pažnju svjetske javnosti, danas taj isti cilj ostvaruju s minimalnim naporom. Napad 11. septembra ušao je u historiju kao prvi veliki teroristički napad u direktnom televizijskom prijenosu, zahvaljujući odlično izabranoj, atraktivnoj meti na glavnoj svjetskoj lokaciji. Danas se do svjetskih medija može i bez toga, dosta vam je jedan mobitel spojen na internet.

Štoviše, teroristima je danas puno atraktivniji model solo-napadača. U vrijeme sveopćeg nadzora interneta puno je teže organizovati terorističku grupu i očuvati tajnost komunikacija unutar grupe te između nje i naručitelja. Angažman solo-napadača smanjuje na minimum rizik od otkrivanja. Osim toga, to je - što je teroristima vjerovatno i najvažnije - idealan model za oponašanje.

U 15 godina svijet se jako promijenio, tako da teroristi s puno manje sredstava mogu postići željeni cilj. Zato današnji teroristički napadi nisu više ni blizu spektakularni kao onaj 11. septembra. Teroristi više ne moraju investirati ogroman novac u napad o kojemu će govoriti cijeli svijet. Dosta je da se pojavi osamljeni, neprilagođeni dječak s oružjem koje pronađe usput, na cesti.