Sa Kurdima protiv ISIL-a

Britanski glumac Michael Enright koji je igrao u filmu Pirati sa Kariba bori se zajedno sa Kurdima protiv ISIL-a.

Britanski glumac Michael Enright koji je igrao u filmu Pirati sa Kariba, a imao je manje uloge u mnogim popularnim serijama i filmu Stari frajeri sa Johnom Travoltom i Robinom Willamsom, napustio je holivudsku karijeru kako bi se pridružio kurdskim snagama u borbama protiv ISIL-a u Siriji, pisali su mediji.
U novom intervjuu za Al Arabiyju kazao je da je donio takvu odluku kada je vidio pogubljenje novinara Jamesa Foleyja.
"Razlog zašto sam ovdje je zato što sam vidio kako Jamesu Foleyju, američkom državljaninu, novinaru i nevinom čovjeku, odsijecaju glavu. Nikada nisam vidio nešto takvo i osjetio sam mnogo sirovih emocija. Bilo je to veoma bolno za mene“, rekao je.
Jordan Matson, Amerikanac koji se bori zajedno sa kurdskim snagama u Siriji, nazvao je svog novog kolegu "mentalno nestabilnim" u postu objavljenom na Facebooku, optuživši ga da pokušava svoju priču prodati medijima.

'Mentalno nestabilni glumac'

"Michael Enright, mentalno nestabilni glumac, je u opasnosti da ga ubije jedan od mnogih zapadnjaka ili Kurda koji ga žele pokopati… Generali su nam čak rekli da ga pokušamo držati dalje od svakoga jer se boje da će ga neko od naših ljudi ubiti", napisao je Matson.   
Dodao je da i "State Department mora poslati nekoga, prije nego što budete imali prvu smrt Amerikanca u Siriji“.
Enright, koji je u martu otišao u Sriji, ranije je za medije izjavljivao da je voljan da izgubi život u borbi protiv ISIL-a.
"Nisam došao ovdje da igram igre, pišem svim svojim prijateljima i porodici zato što ih možda neću vidjeti", kazao je.
Prije nekoliko dana uputio je i poziv premijeru Velike Britanije Davidu Cameronu da revidira svoju odluku o neslanju zračnih snaga u Siriju.
Velika Britanija je prošle godine pokrenula zračne napade na ISIL, međutim svaki naredni napad mora odobriti Parlament zemlje.
"Znam da Cameron ima dosta stvari o kojima mora razmišljati, ali nama je stvarno potrebna pomoć", rekao je on. 
Deseci drugih zapadnjaka također se bore zajedno sa Kurdima u Siriji i Iraku.