Džihadisti ubili simbol otpora

Djevojka koja je postala simbol otpora u Kobaneu nakon što se njena fotografija s dva raširena prsta u znaku 'mir' proširila globalnim medijima navodno je zarobljena i smaknuta.

Poznata pod pseudonimom Rehana, ova pripadnica kurdskih snaga postala je simbolom nade u opkoljenom sirijskom gradu nakon što je jedan novinar objavio njenu fotografiju na Twitteru s izjavom u kojoj tvrdi da je ubila preko sto pripadnika ozloglašene Islamske države.
 
Vijest o njenoj smrti prenijelo je nekoliko svjetskih medija, ali za sada nije službeno potvrđena.
 
Podsjetimo, preko mjesec dana traju teške bitke u gradu Kobaneu koji se nalazi u blizini tursko-sirijske granice. Grad, koji je s tri strane okružen teroristima, brane kurdske snage među kojima se nalazi hiljade žena što je neuobičajeno u muslimanskom svijetu.
 
One su, prema riječima kurdskog dužnosnika Nassera Haj Mansoura, odigrale veliku ulogu u borbama s IS-om.
 
U međuvremenu, Fronta Al-Nusra, ogranak al-Qaide u Siriji, i pobunjeničke postrojbe krenule su u ponedjeljak u zoru u opsežnu ofenzivu na sirijski grad i istoimenu pokrajinu Idlib, jedno od uporišta režima na sjeverozapadu zemlje, izvješćuju nevladine organizacije.
 
Grad s gotovo 165.000 stanovnika prije rata, potpuno je pod nadzorom režima Bašara al-Asada. Istoimena pokrajina, naprotiv, jedno je od glavnih uporišta pobune koja ga želi zauzeti već više od tri godine.
 
"Od zore traju žestoki sukobi između režimskih postrojbi koje podržava Narodna obrana (prorežimska milicija) i boraca Al-Nusre te islamističkih pobunjeničkih postrojbi blizu vojnih barikada oko Idliba", javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.
 
Pobunjenici su pokušali i ranije zauzeti grad ali je to prvi put da je napad vođen sa svih strana, istaknuo je Rami Abdel Rahman, direktor nevladine organizacija koja raspolaže širokom mrežom informatora diljem Sirije.
 
Najmanje pet pobunjeničkih boraca Al-Nosre ubijeno je, po nevladinoj organizaciji koja nije bila u mogućnosti iznijeti podatke o gubicima na strani režima.