Broj krivičnih djela u opadanju

U parlamentu Kine poslanici razmatraju ukidanje smrtne kazne za devet od ukupno 55 krivičnih djela za koje je zaprijećena, prenosi Pobjeda.

U ovoj zemlji se sprovede više smrtnih kazni nego u svim drugim zemljama ukupno, međutim sada je kineskoj narodnoj skupštini dostavjen nacrt amandmana o smanjenju liste krivičnih djela za koje je predviđena smrtna kazna.
Na sastanku prošle sedmice kineska Komunistička partija je obećala da će obezbijediti "vladavinu prava", mada analitičari kažu da će vladajuća stranka i dalje strogo kontrolisati sudove.
Devet nenasilnih zločina koji bi mogli biti skinuti sa liste krivičnih djela za koje je zaprijećena smrtna kazna obuhvataju trgovinu oružjem, municijom ili nuklearnim materijalima, falsifikovanje novčanica i prikupljanje novca prevarom.
Pogubljenja zbog finansijskih krivičnih djela predstavljaju naročito kontroverzno pitanje u Kini, gdje kredite banaka kontroliše država, pa privatne kompanije ponekad teško dolaze do sredstava.
Prošle godine je streljački vod pogubio biznismena Zenga Čengdjijea zbog ilegalnog prikupljanja sredstava i prevaru investitora za oko 460 miliona dolara.
Njegova porodica nije ni obaviještena o njegovom pogubljenju. Advokati su tvrdili da je imao dovoljno imovine da pokrije dugove da mu je država nije konfiskovala.
Sud je prošle godine osudio na smrt 39-godišnju poslovnu ženu zato što je na prevaru od svojih klijenata zaradila 70 miliona dolara.
Kina je 2011. godine već smanjila broj krivičnih djela za koje je predviđena smrtna kazna sa 68 na 55.