Pojačane tenzije

Do razmjene vatre između Sjeverne i Južne Koreje došlo je nakon što je sjevernokorejski ratni brod narušio južnokorejsku morsku granicu, saopštila je južnokorejska vojna komanda.

Rano jutros došlo je do razmjene vatre između Sjeverne i Južne Koreje nakon što je sjevernokorejski ratni brod narušio južnokorejsku morsku granicu, saopćila je južnokorejska vojna komanda javlja Anadolu Agency (AA).
Ovo nije prvi incident ove vrste u ovoj godini, u kojem žrtava nije bilo, ali se dogodio u vrijeme rastućeg optimizma u vezi s mogućnošću unapređenja odnosa između dvije zemlje.
U nedjelju, drugi zapovjednik sjevernokorejskih snaga šokirao je Seoul predvodeći delegaciju za zatvaranju Azijskih igara u južnokorejskom Incheonu.
Brzo dogovorena posjeta Hwang Pyong-soa i njegove delegacije uključila je neplanirane razgovore sa južnokorejskim ministrom ujedinjenja i nacionalne sigurnosti, a završila je dogovorom da će Seoul i Pyongyang nastaviti razgovore u narednim sedmicama.
No, nakon samo tri dana, na površinu su isplivala neprijateljstva koja opterećuju napore za unapređenjem odnosa između dvije Koreje otkako je dužost predsjednika Južne Koreje preuzela Park Geun-hye prošle godine.
Do razmjene vatre došlo je oko deset sati po lokalnom vremenu kad je južnokorejski patrolni brod ispalio upozoravajući hitac nakon što je jedan od sjevernokorajskih patrolnih brodova prešao tzv. Sjevernu graničnu crtu - pomorsku liniju na kojoj je bilo nekoliko sličnih okršaja otakako je misija UN-a uspostavila nakon Korejskog rata 1950-1953.
Nakon upozorenja Južne Koreje, "sjevernokorejski brod je uzvratio vatru umjesto da se povuče, što nas je natjeralo da ponovo odgovorimo vatrom, potom se brod povukao", navedeno je u saopćenju južnokorejske vojne komande.
Razmjena vatre trajala je desetak minuta, ali se vjeruje kako brodovi nisu bili dovoljno blizu kako bi jedan drugome predstavljali prijetnju.
Lokalna novinska agencija Yonhap objavila je izjavu oficira južnokorejske komande kako Seoul gleda na incident kao na "okršaj u kojem Koreje nisu ciljale jedna drugu i kako nije bilo namjere da se protivnik ubije ili povrijedi".