Pogođeni građani

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu smatra da Evropska unija još uvijek nije spremna da ukine sankcije koje je uvela Kosovu prošlog ljeta i ukazuje da bez obzira na to što su se neke zemlje oglasile da su za ukidanje tih mjera, mora da postoji konsenzus svih zemalja, kojeg - nema.

"Vlada Kosova ne bi trebalo mnogo da se oslanja na obećanja određenih zemalja o ukidanju sankcija. Imajući u vidu aktuelne trendove i atmosferu, nažalost ne mislim da će se sankcije lako i brzo ukinuti. Očigledno je da Njemačka i Francuska nisu spremne na to, a Amerika je neodlučna, tako da su, od pet zemalja Kvinte, tri ili protiv ukidanja sankcija ili su uzdržane", navodi Baraliu u izjavi za Kosovo Online.

Ističe da bi bilo dobro da sankcije budu ukinute jer su to, kako kaže, prepreke postavljenje građanima, a ne vladi. 

"Ako vlade griješe, a griješe, treba im na neki drugi način staviti do znanja da treba sljediti određene politike velikih sila jer smo mi na Balkanu jako mali, a što izleda nismo shvatili dovoljno, pa se sve zemlje na Balkanu manje, više ponašaju kao da su neke sile. Velike sile treba da vode računa kada nekom uvedu sankcije da one tangiraju građane i to onaj najsiromašniji sloj a ne vlade. Vlade to prebrode i neće da odustanu od nekih politika koje vode, a da li su one pogrešne ili ne, to je drugo pitanje. Sankcije kažnjavaju građane i zato dobro treba razmisliti", kaže Baraliu.