Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri izjavio je da situacija u kojoj se Kosovo nalazi danas, po pitanju članstva u Savjetu Evrope, liči na onu iz 2017. godine, u kojoj je zbog zahtjeva za demarkacijom sa Crnom Gorom, koji su Albin Kurti i Samoopredjeljenje koristili u unutrašnjoj politici, vizna liberalizacija "odložena" za šest godina.

On je naveo da će, ukoliko Kosovo ne postan član Savjeta Evrope, zbog premijera Albina Kurtija, to biti neuspjeh Kosova, ali ne i pobjeda Srbije.

Haziri je za Klan Kosova rekao da situacija danas, sa uslovljavanjem od strane međunarodne zajednice u vezi sa članstvom u Savjetu Evrope, liči na stanje iz 2017. godine, kada je Kosovo bilo uslovljavano razgraničenjem sa Crnom Gorom zarad vizne liberalizacije.

"Dodatni zahtjev EU tada je bila demarkacija granice sa Crnom Gorom, ali ga je Kurti iskoristio za unutrašnju politiku i odložio liberalizaciju viza za šest godina", podsjetio je Haziri.

Na tome zamjera upravo Samoopredjeljenju.

"Nismo uspjeli tada jer su Samoopredjeljenje i njegovi partneri iskoristili to za unutrašnju politiku. Danas je situacija sa članstvom u Savjetu Evrope vratila Kosovo u 2017. godinu", dodao je Haziri.

Naveo je i da Kurtijeva vlada tokom tri godine mandata nije koordinisala sa međunarodnim partnerima po pitanjima od zajedničkog interesa.

"Unilateralnih akcija nije bilo, ali su situacije koje su stvorene na Kosovu - stvorene van koordinacije sa partnerima. Jedinu koordinaciju smo imali 24. septembra u slučaju Banjske kada nas je napala teroristička grupa", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova