Bez pojašnjenja odluke

Premijer Hazem al-Beblawi je na državnoj televiziji kazao da njegova Vlada nudi ostavku, bez pojašnjenja te odluke.

Egipatski premijer Hazem al-Beblawi je kazao da će njegova Vlada podnijeti ostavku, što je potez koji će vjerovatno utrti put da vojni zapovjednik feldmaršal Abdul Fattah al-Sisi objavi svoju predsjedničku kandidaturu.
"Danas je kabinet dobio odluku da ponudi svoju ostavku predsjedniku Republike", kazao je Beblawi u televizijskom obraćanju u ponedjeljak.
On nije ponudio konkretan razlog za ovakvu odluku.
Egipatski privremeni predsjednik Adnly Mansour je zatražio od Beblawija da vodi Vladu dok se ne izabere novi premijer, objavljeno je na internetskoj stranici državne novine Al Ahram. 
Beblawi je postavljen na poziciju nakon što je vojska svrgla predsjednika Muhameda Mursija prošlog jula, nakon velikih protesta protiv njegove vladavine.
Ranije je egipatska državna novinska kuća Al Ahram objavila da je Vlada podnijela ostavku.
Kratki sastanak
Novine su, citirajući neimenovani izvor, na svojoj internetskoj stranici objavile da odluka donesena nakon 15-minutnog sastanaka kabineta, objavila je informativna agencija Reuters.
Da bi se Sisi kandidirao za predsjednika, on prvo mora podnijeti ostavku na mjesto ministra odbrane.
"Ovaj korak bilo je potrebno načiniti prije nego što Sisi najavi da će se kandidirati za predsjednika", kazao je egipatski zvaničnik Reutersu.
Sisi je predstavio politički plan koji će dovesti do izbora nakon svrgavanja Mursija.
Mursijevo svrgavanje je pokrenulo najkrvaviju političku krizu u modernoj egipatskoj historiji, u kojoj su snage sigurnosti ubile stotine njegovih pristalica, te utamničile hiljade.
Stotine pripadnika snaga sigurnosti je također poginulo u previranjima koji su uslijedili.