"Privedeni pravdi"

Slobodan Milošević je 90-tih prošlog stoljeća koristio ilegalne fondove za osnivanje i obuku "specijalnih snaga", koje su počinile teške zločine u Hrvatskoj i u BiH.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz rekao je u intervjuu agenciji Tanjug kako je najveće postignuće Haaga što su svi optuženi za ratne zločine privedeni pravdi i "bez Haaga mnoge ključne vojne i političke osobe s prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane". 
"Predmeti koji se vode pred Tribunalom uspostavili su važne presedane kada se radi o povezivanju zločina počinjenih na terenu s optuženima na visokim dužnostima, putem doktrina kao što su odgovornost za udruženi zločinački pothvat i komandna odgovornost", rekao je Brammertz dodajući kako sud posjeduje devet miliona stranica dokaznog materijala, koji je dostupan nacionalnim tužiteljima koji će i nakon gašenja Tribunala nastaviti procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine na svojim područjima.
Ocijenio je kako su veze organiziranog kriminala i oružanih sukoba 90-tih bile vrlo jake, dodavši kako ima "puno primjera za to, u svim fazama - prije, za vrijeme i nakon sukoba". 
"Primjerice, Slobodan Milošević je 90-tih prošlog stoljeća koristio ilegalne fondove za osnivanje i obuku 'specijalnih snaga', koje su počinile teške zločine u Hrvatskoj i u BiH. Utvrdili smo da su Stanišić i Simatović, dvije visoko pozicionirane osobe u srpskim službama sigurnosti za vrijeme rata, regrutirali kriminalce za paravojne 'specijalne snage'", pojasnio je Haaški tužitelj podsjećajući kako dvojica pripadnika tih "specijalnih snaga" danas izdržavaju dugogodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva srpskog premijera Đinđića.
Brammertz kaže kako je u početku bila loša suradnja Tribunala i Srbije "kao i drugdje u regiji", ali se poslije popravila iako je "trebalo proći puno godina da Karadžić, Mladić i Hadžić budu uhapšeni" i zbog toga im se sudi odvojeno "umjesto da se spoje suđenja za sve osobe optužena za isti zločin".