Počašćen optužbom

Edward Snowden obznanio internetsko špijuniranje koje provodi američka Vlada zbog njenih 'kontinuiranih laži'.

Bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden, koji je medijima dostavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka Vlada, rekao je da se na ovaj potez odlučio zbog „kontinuiranih laži“ visokih zvaničnika pred Kongresom.
"Kada neko kao James Clapper, direktor Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), strašno laže javnost bez ikakvih posljedica to je podrivanje demokratije. Saglasnost onih kojima se vlada nije saglasnost ako oni nisu informirani", rekao je on u online intervju za britanski Guardian, prenosi Reuters.
"Svjedoci smo kontinuiranog laganja visokih zvaničnika pred Kongresom i američkim narodom, a spoznaja da taj Kongres potpuno podržava te laži navela me je da djelujem."
Cheneyjev istup
Snowden je ovom prilikom negirao da je povjerljive informacije predao Kini.
"Nemam kontakte sa kineskom Vladom, radim samo sa novinarima", rekao je on.
Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney nešto ranije je rekao da razumije zabrinutost građana u vezi sa tajnošću programa, ali je dodao da otkrivanje izvora i metoda znači njihovo otkrivanje neprijateljima i nazvao Snowdena "izdajnikom".
"Mislim da je ovo jedan od najgorih događaja u mom sjećanju da je neko pristupom povjerljivim informacijama napravio ogromnu štetu nacionalnim sigurnosnim interesima SAD-a", kazao je Cheney, koji je imao ključnu ulogu u administraciji bivšeg predsjednika Georgea Busha kada je ona odobrila programe praćenja NSA nakon napada 11. septembra 2001. godine.
Počašćen optužbom
Snowden je rekao da je počastvovan zbog Cheneyjevih optužbi.
"To što me je on nazvao izdajnikom najveća je čast koja se može dati nekom Amerikancu", rekao je Snowden.
Snowden (29), bivši tehnički asistent u CIA-i, koji je posljednjih godina radio za privatnu firmu koju je angažirala NSA, saopćio je prošle sedmice da je medijima dostavio podatke o špijuniranju.
Američki predsjednik Barack Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.