Afrika u brigama

Evropska unija (EU) je odobrila novčana sredstva od 31,5 milijardi eura najsiromašnijim zemljama Afrike.

Navedena novčana sredstva su osigurana iz evropskih razvojnih fondova u periodu od 2014-2020. godine.
Ministar vanjskih poslova Bocvane Fandu Skelemani pozdravio je najavljenu novčanu pomoć, naglasivši da se zemlje Afrike moraju zapitati da li imaju sposobnost da u adekvatne projekte upotrijebe navedena sredstva.
"Jedno je imati novac, ali je mnogo važnije imati znanje i kapacitet da se isti taj novac pametno upotrijebi", kazao je Skelemani.
Predviđeni paket pomoći će u najvećem dijelu ići u razvoj, ali i iskorjenjivanje siromaštva.
Zemlje EU-a i ACP-a, koju čine afričke, pacificke i karipske države, zajedno imaju 1,35 milijardi stanovnika i imaju vrlo značajan utjecaj u svjetskoj trgovini.
Evropska unija i Afrika su pokrenule mnoge zajedničke inicijative koje posebno uključuju partnerstvo na polju energetike, klimatskih promjena, migracija, demokratskog upravljanja, te političke i institucionalne arhitekture.
Afrika i EU se posebno bave zajedničkim pitanjem migracija obrazovane radne snage kao što su zdravstveni radnici, jer se, zbog njihovog odlaska u Europu, Afrika suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage, što je sada priznato kao glavna prepreka napretku prema Milenijskim ciljevima UN-a.