Njemačka je u ponedjeljak postala najveća zemlja Evropske unije koja je legalizirala rekreativnu upotrebu kanabisa, uprkos prigovorima opozicijskih političara i medicinskih udruženja.

Prema zakonu, osobama starijim od 18 godina sada je dozvoljeno posjedovanje 25 grama sušenog kanabisa i uzgajanje do tri biljke marihuane kod kuće.

Ove promjene stavljaju Njemačku među zemlje s liberalnijim zakonom o kanabisu u Evropi, uz Maltu i Luksemburg, koji su legalizirali rekreativnu upotrebu 2021. i 2023. godine.

Holandija, poznata po svom popustljivom stavu prema drogi, posljednjih godina je zauzela stroži pristup u borbi protiv turizma kanabisa.

Kako je zakon stupio na snagu u ponoć 31. marta, stotine ljudi su se okupile ispred berlinske Brandenburške kapije, a mnogi od njih i zapalili džointove.

Naredni korak je da će od 1. jula biti moguće legalno nabaviti travu preko "kanabis klubova" u zemlji.

Ovakvim klubovima bit će dozvoljeno da imaju do 500 članova, a moći će distribuirati do 50 grama kanabisa po osobi mjesečno.

Do tada, "potrošači ne smiju reći policiji gdje su kupili kanabis" u slučaju provjere na ulici, rekao je za AFP direktor njemačkog udruženja za kanabis, Georg Wurth.