Zloupotreba novca i korupcija

Inicijativa za napredak (INPO) objavila je publikaciju i ustanovila da je u prva tri mjeseca 2024. godine u pregovaračkom postupku potpisano 108 ugovora bez objavljivanja obavještenja o njima u ukupnoj vrijednosti većoj od 30 miliona eura, prenodi Dukađini.

Telekom Kosova, Energetska korporacija Kosova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za infrastrukturu, neke su od institucija Kosova, koje prema Inicijativi za napredak imaju najviše takvih ugovora sa jednim izvorom.

Arber Kabashi iz INPO-a rekao je da su "tokom prva tri mjeseca 2023. godine, vlasti potpisale 85 ugovora, dok je u prva tri mjeseca 2024. godine zabilježen porast sa 85 na 108 ugovora, a u pogledu vrijednosti zabilježen je pad od 84 miliona eura do 30 miliona eura. Ugovori koji se bave fizičkim obezbjeđenjem objekata su ugovori koji su najviše napadnuti i to su ugovori koje sklapa ugovorni organ po ubrzanom postupku".

Bivša ministarka finansija, članica Demokratskog saveza Kosova, Hikmete Bajrami rekla je da dokument koji je pripremio INPO najbolje pokazuje zloupotrebu javnog novca i korupciju koju, prema njenim riječima, čini aktuelna vlast.

"Zakon dozvoljava opoziciji da uspostavi parlamentarnu istražnu komisiju sa 40 potpisa, mi ćemo to učiniti i onda ćemo videti sljedeće korake. Bilo bi iznenađujuće da se ovim stvarima do sada ne bavi Tužilaštvo", kazala je Bajrami.

Zamjenik Demokratske partije Kosova Ferat Shala rekao je da "Vlada mora hitno da ide na prevremene izbore".

"Većinskom vladom sada dominiraju interesne grupe i visoki nivoi korupcije. Smatram da opozicija treba što prije još jednom da zatraži od premijera da zemlja izađe na izbore, jer on nema mogućnosti da zaustavi ovu pojavu korupcije", kazao je Shala.

Inicijativa za napredak je takođe izrazila zabrinutost zbog nedovršenosti odbora Tijela za razmatranje nabavki, što prema njihovim riječima ostavlja prostora za povećanje broja ugovora iz jednog izvora.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini