Militarizacija retorike

Poslanik LDK Anton Quni ocjenio je da su izjave zvaničnika Kosova, uključujući i posljednju zamjenika premijera Besnika Bislimija nepotrebno stvaranje straha i napetosti kod građana kojim vlast želi da skrene pažnju sa propusta na ekonomskom, političkom i diplomatskom planu, prenosi Front onlajn.

„Militarizacija retorike čelnika vlade stvara neku vrstu straha i napetosti među građanima, što je nepotrebno. Ovaj militarizovani jezik se naglašava kako bi se pokrila i skrenula pažnja sa svih propusta vlade na poltičkom, diplomatskom i ekonomskom planu, kao i da se prikriju afere i skandali korupcije i nepotizma”, rekao je Quni.

On je ocjenio da će se takva, ratnohuškačka retorika, ali i oružani incidenti biti prisutni sve dok se ne riješe sva otvorena pitanja.

“Sve dok se ne riješe sva pitanja između Kosova i Srbije koja bi obezbjedila korektne odnose i stabilan mir, Beograd će kontinuirano podsticati različite oblike asimetričnih, hibridnih intervencija, do oružanih akcija na teritoriji Kosova“, rekao je Quni.

On je dodao da bezbjednosne institucije imaju neophodne kapacitete da spreče takve rizike, ali i da očekuje da bi u tom slučaju reagovale i snage Nato.

„Ove prijetnje traju još od kraja rata u junu 1999. godine. Sada su naše bezbjednosne institucije izgradile neophodne kapacitete za sprečavanje i upravljanje širokim spektrom rizika. U slučaju bilo kakvog konvencionalnog napada vojnim snagama sa teritorije Srbije, to bi primoralo sam Nato da uzvrati“, zaključio je Quni.

On je reagovao na izjavu zamjenika premijera Besnika Bislimija koji je rekao da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova krhka, naročito poslije događaja u Banjskoj od prošle godine i istakao da Kosovo mora da bude spremno za hibridni rat.

Bislimi je na konferenciji "Evropska pravda" rekao i da bi Nato snage, u okviru Kfora, trebalo da pojačaju svoje prisustvo na sjeveru.

"Moramo biti spremni za rat. Da, konvencionalni rat je sada nemoguć jer nas štite mirotvorci Kfora, međutim, primer Banjske je dokaz da na nas uvijek može da krene hibridni napad i moramo biti spremni ako se to ponovi u bilo kom trenutku", poručio je on.

Izvor: Kosovo Online/Front Online