AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Tokom posjete Izraelu američki državni sekretar Antony Blinken kritikovao je vlast ove zemlje rekavši da oni nemaju "licencu da dehumanizuju druge".

On je na početku kazao da su Izraelci na najstrašniji način dehumanizovani 7. oktobra.

"Taoci su od tada svaki dan dehumanizovani. Ali to ne može biti dozvola za dehumanizaciju drugih", rekao je Blinken.

Bijela kuća nije krila svoje nezadovoljstvo Izraelom zbog civilnih žrtava u Pojasu Gaze i tamošnje humanitarne situacije tokom cijelog rata, ali kritika od srijede bila je najoštrija do sada.

Blinken je značajan dio svog izlaganja posvetio tim temama, nakon jednodnevnih sastanaka sa izraelskim političkim i vojnim vrhom.

"Ogromna većina ljudi u Gazi nije imala nikakve veze s napadima 7. oktobra. Porodice u Gazi čiji opstanak zavisi od isporuka pomoći iz Izraela su kao i naše porodice. To su majke i očevi, sinovi i kćeri, koji žele da zarađuju za pristojan život, da šalju djecu u školu, da imaju normalan život. To su oni. To je ono što oni žele. I ne možemo, ne smijemo to izgubiti iz vida. Ne možemo, ne smijemo izgubiti iz vida našu zajedničku ljudskost", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da su SAD pritiskale i nastavljaju da vrše pritisak na Izrael da zaštiti civile i da isporuči više pomoći onima kojima je potrebna.

Američki sekretar tvrdi da će kao rezultat toga više pomoći nego ikad stiči u više mjesta u Gazi. On je također po prvi put javno pozvao Izrael da ponovo otvori svoj prijelaz Erez, što bi omogućilo da pomoć brže stigne do sjeverne Gaze.

U isto vrijeme, upozorio je Blinken, "dnevni danak koji (izraelske) vojne operacije nastavljaju uzimati protiv nedužnih civila i dalje je prevelik."