BROJ NEPREKIDNO RASTE

Grupe za ljudska prava tvrde da se u izraelskim zatvorima nalazi više od 8.000 Palestinaca. Addameer, grupa za ljudska prava koja podržava palestinske političke zatvorenike, rekla je da se među zatvorenicima nalazi na stotine onih ljudi iz Gaze uključujući 123 žene.

Ranije ovog mjeseca Klub palestinskih zatvorenika, zagovaračka grupa koja vodi evidenciju o zatvorenicima sa okupirane Zapadne obale, saopćila je da se u izraelskim zatvorima nalazi oko 7.800 palestinskih zatvorenika, što je najveći broj u posljednih 14 godina.

Broj onih koji se drže u administrativnom pritvoru, na neodređeno Odgovarajući na pitanja o navodnom maltretiranju, izraelska vojska je rekla da su zatvorenici "tretirani prema protokolu" i da su dobili dovoljno hrane i vode.

Tokom jednosedmičnog prekida vatre koji Izrael je oslobodio 240 palestinskih maloljetnika i žena iz svojih zatvora u zamjenu za 80 izraelskih talaca koje je Hamas zarobio.

U rasponu od dva mjeseca šest Palestinaca je preminulo u izraelskom pritvoru, što je najveći broj slučajeva u tako kratkom periodu u posljednjih nekoliko decenija.

Prije dvije sedmice Ured UN-a za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji pozvao je na istragu svih smrtnih slučajeva u pritvoru i navoda o maltretiranju.