Svijet mora vidjeti

Izraelski novinar i autor Gideon Levy smatra da do prekida vatre u ratu između Izraela i Hamas mora doći što prije te da bi i neke međunarodne sile trebale ući u Gazu kako bi se to dogodilo.

Levy, koji je došao u tursku metropolu Istanbul kako bi prisustvovao TRT World Forumu 2023, podijelio je svoje stavove o ratu u Gazi s agencijom Anadolija.

- Izraelske i međunarodne medije ne treba stavljati u isti koš u smislu kako odražavaju ono što se dešava u Gazi - rekao je Levy, koji piše za izraelski list "Haaretz".

Napominjući da su međunarodni mediji prenijeli slike Gaze u sve domove u Evropi, Aziji i Africi, on je naglasio da su u tom pogledu postupili pošteno.

Levy je istakao da svi treba da vide šta se dešava u Gazi.

- Ovo je dužnost svih u svijetu, da vide povrijeđenu djecu, da vide beskućnike, beživotna tijela, bolnice. Svi to moraju vidjeti - rekao je on.

Upoređujući izraelske medije s ostalima, Levy je rekao da su mediji u njegovoj zemlji "sistematski, namjerno i dobrovoljno skrivali ono što se dešavalo od izraelskih gledalaca i čitalaca".

- Izraelci ne vide ništa, jer ne žele da vide - poručio je.

Levy je dalje skrenuo pažnju na poteškoće u postizanju mirnog i dugoročnog rješenja u Gazi, gdje se nastavljaju izraelski napadi.

- Mislim da bi trebalo doći do prekida vatre što je prije moguće. Neke međunarodne snage trebale bi ući u Gazu, barem na kratko - dodao je.

Ističući da se blokada Gaze mora okončati, rekao je kako je "nemoguće držati 2,3 miliona ljudi u kavezu 16 godina".

- Ovo se mora završiti odmah - poručio je.

Levy je rekao da već neko vrijeme putuje s tjelohraniteljima jer je zauzeo stavove suprotne politici izraelske vlade.

- Ja lično ne plaćam cijenu. Narod Gaze je taj koji plaća cijenu - poručio je.

Također je istakao da postoji potreba za zemljama s različitih kontinenata svijeta koje igraju važnu ulogu na globalnom nivou.

- Turska je veoma dobar primjer potrebe za regionalnim i globalnim akterima. Mislim da je ovaj forum jedan od primjera transformacije Turske u međunarodnog aktera - dodao je Levy, misleći na Svjetski forum TRT-a.

Anadolija