AGRESIJA NA UKRAJINU

Pojedini ruski mediji su objavili da je predsjednik ove države Vladimir Putin pomilovao dvojicu osuđenih kanibala zbog toga što su ratovali u Ukrajini.

Vanjskopolitički portal Politico piše da Rusija pomiluje osuđene kriminalce koji ratuju te se predstavljaju kao "herojima specijalne vojne operacije". Tvrdi se da su među tim osuđenim kriminalcima i dvojica kanibala - osoba koje su pojele meso svojih žrtava.

Sibir.Realii, ruski ogranak Radija Liberty, objavio je da je Denis Gorin kanibal iz Saharina koji je ubio četiri osobe i koji je osuđen na 22 godine zatvora. Sada je slobodan čovjek i liječi se u bolnici u Južno-Sahalinsku.

Osuđen je za ubistvo i sakaćenje tijela 2003., a 2010. je pušten na uslovnu slobodu. Kasnije je ubio najmanje još tri osobe te je 2012. ponovo uhapšen. Poslije toga je osuđen na 22 godine zatvora. Tužitelji su rekli da je jeo meso jedne od svojih žrtava. Gorin je na internetu objavio fotografije na kojima se vidi kako je odjeven u vojnu uniformu na kojoj je slovo Z kao simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Među pomilovanima je Nikolaj Ogolobiak, bivši član sotonističke grupe. Ogolobiak je 2008. ubio dvije djevojke, a zatim je s prijateljima skuhao i jeo neke od organa ubijenih. Poslan je da se bori u Ukrajini i sa ratišta se vratio 2. novembra.

Trebao je u zatvoru biti do 2030., ali je pomilovan zbog toga što je ratovao u Ukrajini. Njegov otac je za ruski portal 76.Ru kazao da mu sin živi s majkom u Jaroslavlju. Kao mnogi drugi osuđeni kriminalci, Ogolobiak je služio u ruskom bataljonu sastavljenom od kriminalaca "Oluja Z".

Ukrajinski vojnici su potvrdili da su se protiv spomenutog bataljona borili u blizini Avdivke, grada koji je jedno od najznačajnijih ratišta, prenosi Politico.