Poseban odnos s Izraelom

Specijalni odnos Njemačke prema Izraelu utječe na njen stav o ratu između Izraela i Hamasa, no njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock spremna je da se sastane sa većinom uključenih strana.

Baerbock je završila svoju treću posjetu na Bliskom istoku od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Ovo putovanje ju je odvelo u Izrael, palestinsku Zapadnu obalu, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Njen primarni cilj bio je ublažiti patnje civila u Gazi i raditi na oslobađanju talaca koje je Hamas oteo od Izraela tokom svog početnog napada.

"Njemačka diplomatija po ovom pitanju suočava se s teškom ravnotežom. To zahtijeva uticanje na sve strane kako bi se ovaj sukob što prije okončao, na način koji garantuje sigurnost Izraela i stvara izglede za Palestince", rekao je za Deutsche Welle Hans-Jakob Schindler, politički analitičar iz Projekta za borbu protiv ekstremizma, neprofitne organizacije koja istražuje uglavnom islamistički ekstremizam.

Njemačka pozicija je umjesto toga favorizirala "humanitarne pauze", dok je važno da "Izrael uspije poraziti Hamas", rekao je kancelar Olaf Scholz .

Naime, njemačka vlada je u više navrata naglašavala svoj poseban odnos s Izraelom, proglasivši sigurnost Izraela svojim vlastitim "državnim razlogom".

Baerbock je više puta osudila Hamasov napad. Pozvala je i na rastuće nasilje ekstremističkih jevrejskih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali. Njeni komentari da ne bi trebalo biti protjerivanja iz Gaze, okupacije ili teritorijalnog smanjenja Gaze naišli su na akciju povećane humanitarne pomoći za palestinske teritorije.

Dakako, to nije zadovoljilo sve, posebno Palestince.

"Nepozivanje na prekid rata, podržavanje Izraela oružjem, ohrabruje ga da nastavi agresiju na naš narod u Gazi", rekao je Mohammad Shtayyeh, palestinski premijer, u izjavi nakon Baerbockove posjete Zapadnoj obali.

Da je pitanje humanitarnog prekida vatre u pojasu Gaze osjetljivo pitanje za njemačku diplomatiju, istaknuo je Michael Roth, koji predsjedava parlamentarnim odborom za vanjske poslove.

"Njemačka se držala podalje od poziva na prekid vatre, koji bi "koristio samo Hamasovim teroristima koji mogu ojačati", rekao je on.