Sramne izjave

Američki kongresmen Brian Mast rekao je da u sukobu s Izraelom nema "nedužnih palestinskih civila".

- Ohrabrio bih drugu stranu da ne iznosi tako olako ideju o nedužnim palestinskim civilima - rekao je Mast, republikanac s Floride, u govoru u Domu.

Mast je ranije nosio uniformu izraelske vojske na Capitol Hillu u znak podrške Izraelu.

Primjedbe kongresmena dolaze u trenutku kada zagovornici prava osuđuju "dehumanizaciju" Palestinaca od strane američkih političara.

Arapsko-američki aktivisti također su upozorili da takva retorika vodi ka mržnji prema njihovim zajednicama u SAD-u. Prošlog mjeseca, šestogodišnji dječak palestinsko-američkog porijekla izboden je na smrt u blizini Chikaga a kao motiv bio je zločin iz mržnje, piše Al Jazeera Balkans.

Također, Galit Distel Atbaryan, članica parlamenta iz desničarske stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua, tvitala je da bi se podijeljeni izraelski političari trebali ujediniti i zbrisati "cijelu Gazu s lica zemlje".

Distel Atbaryan, koja je do sredine oktobra bila ministrica javne diplomatije, a prethodno je bila ministrica informiranja, napisala je zapaljivi tvit nakon što je rekla da je pogledala snimak Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Dodala je da su "čudovišta iz Gaze" imala opciju krenuti u Egipat ili umrijeti, te poručila da bi na okupiranoj Zapadnoj obali trebalo biti "vatre i dima na glave nacista".

Al Jazeera Balkans